Al primer acte és un soldadet. I al segon ha estat escollit per fer de patge. El ballarí de Sant Salvador de Guardiola Guillem Cabrera Espinach, de 12 anys, participa, com tots els seus companys de l´escola del Royal Ballet de Londres, en les funcions que es fan per Nadal del ballet El Trencanous a la Royal Opera House, un teatre amb capacitat per a uns 2.300 espectadors. En la funció d´avui el públic potencial es multiplica, perquè es retransmetrà en directe en més de 1.800 cinemes d´arreu el món. A Manresa, a través de la gran pantalla de la sala 1 del multicinemes Bages Centre, s´hi aplegaran, com a mínim, una seixantena de familiars i amics. «Ell sap que l´estarem veient tots. També els avis, que l´han vist en poques actuacions. Nosaltres estarem buscant un soldadet que balli a primera fila, i la resta d´espectadors aniran a veure un espectacle. Veure´l ballar davant de tanta gent és un orgull», assegura el seu pare, Germà Cabrera.

El jove ballarí bagenc no participa en totes les funcions d´El Trencanous, que protagonitzen els ballarins de renom del Royal Ballet. Les joves promeses de la companyia s´han dividit en dos grups perquè tots puguin tenir vacances de Nadal. Per això ell i la família no van saber fins a la setmana passada que ballaria en la representació que avui (20.15 h) es retransmetrà en directe. «El Guillem està molt content que els pares, les cosines el puguin veure!», diu Germà Cabrera. A més, Olga Roig, Laura Bataller i Mireia Ribas, les mestres de ballet manresanes del jove bagenc, «també s´ho han pogut combinar» per assistir a la projecció. I, per sumar-se al ressò de la participació de Guillem Cabrera al ballet El Trencanous, el Bages Centre ofereix un descompte de l´entrada de la projecció als espectadors que expliquin que se n´han informat a través d´aquest article de Regió7. A la Catalunya Central també hi haurà projeccions a la Seu d´Urgell (Guiu), a Olesa de Montserrat (el Casal) i als Hostalets de Pierola (Cal Figueres). A través de les xarxes socials, persones que donen suport a la carrera del jove ballarí han dit que aniran a veure´l a Blanes, a Madrid...

Els pares i el germà, a Londres

A hores d´ara, Guillem Cabrera ja ha fet tres representacions del clàssic ballet de Nadal. «Els darrers quinze dies un autocar ha anat a l´escola per portar-los a assajar a la Royal Opera House. Està impressionat amb el teatre. Diu que el Kursaal ja li semblava enorme, però que ha quedat superat. Que hi ha una sala per escalfar, que abans de sortir a actuar han de menjar i que ho fan tots junts... Viu una experiència molt xula», relata el seu pare. Ahir descansava, avui tindrà la funció que es retransmetrà en directe, demà actuarà matí i tarda i li quedaran dues sessions més abans d´agafar vacances. Diumenge arribarà a Manresa i s´hi estarà fins al 31 de desembre. «Ha de ser a Londres el dia 1, perquè té actuacions el 2 i el 6 i s´ho van combinant fins al dia 14, que és la darrera funció».

En la seva tornada a Londres, Guillem Cabrera ho farà acompanyat dels seus pares, Germà i Sílvia, i el seu germà Gerard, que tenen entrades per a la funció del dia 2. «No hem vist mai l´obra, la veurem per primer cop al Bages Centre, però ell té moltes ganes que el veiem en directe, diu que el muntatge és espectacular, que s´ho passen molt bé», diu el pare.

I encara més alegries: Guillem Cabrera ja ha passat la primera tria per ballar a Frankenstein, al maig, una producció que a diferència d´El Trencanous no ballen tots els alumnes de l´escola del Royal Ballet.