La recent declaració de les falles del Pirineu com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat i la designació de Barcelona com a Ciutat de la Literatura per la UNESCO han estat dues de les notícies d'aquest any en el món cultural. Un 2015 també marcat per la polèmica al MACBA que va acabar amb el relleu a la direcció, la recuperació del títol de millor restaurant del món del Celler de Can Roca; el primer 4 de 10 de la història descarregat pels Minyons de Terrassa; el periple judicial de la taxa d'Internet; l'èxit de taquilla d''Ocho apellidos catalanes'; el rodatge de la sisena temporada de 'Joc de trons' a Girona i altres localitzacions catalanes; i la recuperació d'espectadors als teatres catalans.

Polèmica exposició al MACBA

El 23 de març, la comissió delegada del MACBA decidia acceptar la dimissió del director del museu, Bartomeu Marí, arran de la polèmica anul·lació de l'exposició 'La bèstia i el sobirà'. La mostra contenia una controvertida escultura que s'assemblava al rei Joan Carles practicant sexe amb un gos. Marí la considerava poc pertinent, però l'equip de comissionaris i l'artista es van negar a retirar-la. Inicialment, l'exposició es va anul·lar, però al cap d'uns dies l'encara llavors director va fer marxa enrere. Marí feia 11 anys que treballava al museu i set que n'era el director.

Periple judicial de la taxa d'operadores d'Internet

El 23 de novembre passat, el Tribunal Constitucional (TC) va aixecar la suspensió dels preceptes impugnats per part l´Estat espanyol contra la taxa audiovisual i deixava sense efecte la suspensió cautelar de l´aplicació de l´impost, que es va decretar al setembre passat quan es va admetre el recurs d´inconstitucionalitat.

Els Minyons de Terrassa fan història

El 22 de novembre, els Minyons de Terrassa feien història a la plaça Vella de Terrassa descarregant el 4 de 10 amb folre i manilles, una construcció inèdita fins llavors que van coronar en la darrera gran diada castellera de la temporada.

Les falles del Pirineu, Patrimoni Cultural de la Humanitat

La UNESCO va declarar l'1 de desembre les falles del Pirineu com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. La candidatura reunia 63 municipis fallaires de Catalunya, Aragó, França i Andorra.

El Celler de Can Roca torna a ser el millor restaurant del món

El Celler de Can Roca trencava el 2 de juny tots els pronòstics i es tornava a coronar en la primera posició del llistat dels millors restaurants del món de la revista 'Restaurant', un reconeixement que ja havia aconseguit feia dos anys. En l'edició del 2014, el primer lloc l'havia recuperat el restaurant danès Noma, que aquest any ocupa la tercera posició.

'Ocho apellidos vascos' ja té seqüela catalana

La seqüela d''Ocho apellidos vascos', titulada 'Ocho apellidos catalanes' i que torna a dirigir Emilio Martínez-Lázaro, es va convertir en només una setmana en la pel·lícula espanyola més taquillera de l'any.

'Juego de Tronos' roda la sisena temporada a Girona

La cadena nord-americana HBO va escollir Girona, el castell de Santa Florentina de Canet de Mar i Peñíscola com a espais per rodar la sisena temporada de 'Juego de Tronos', entre altres localitzacions de l'Estat.

Barcelona, Ciutat de la Literatura per la UNESCO

La UNESCO va designar l'11 de desembre Barcelona com a Ciutat de la Literatura, passant a formar part de la Xarxa de Ciutats Creatives. En formar part de la xarxa, les ciutats es comprometen a desenvolupar aliances per promoure la creativitat i les indústries culturals, reforçar la participació de la vida cultural i integrar la cultura en els plans de desenvolupament.

El teatre segueix camí de la recuperació

La temporada teatral 2014/15 va sumar 2,4 milions d'espectadors, 30.000 més que el curs anterior (un 1,27%), consolidant així la línia de recuperació de públic, ocupació i recaptació endegada fa dos cursos després d'anys de xifres negatives. Els espectacles musicals van ser de nou els més concorreguts i l'autoria catalana va ser la protagonista d'un 50,8% dels espectacles programats. A més, van obrir 4 noves sales.

Canvi a la direcció de l''Ara' i Catalunya Ràdio

En comunicació, l'any ha estat marcat per canvis a la direcció dels mitjans. El Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) va acordar el 28 juliol destituir el director de Catalunya Ràdio, Fèlix Riera. Paral·lelament, la periodista Esther Vera dirigirà el diari 'Ara' a partir del mes de gener. Carles Capdevila seguirà estretament vinculat al rotatiu com a director-fundador.

La JEC fixa criteris informatius per la cobertura del 27-S i el 20-D

La Junta Electoral Central (JEC) va obligar TV3 a compensar els partits no independentistes per l'emissió de la Via Lliure retransmetent els seus actes de campanya electoral pel 27-S. Es van emetre mítings de PSC, PP, Catalunya Sí Que es Pot i Ciutadans i UDC hi va renunciar. En les eleccions del 20-D, la JEC també va obligar la CCMA a instàncies del PP a tornar als blocs electorals, una mesura que va obligar els mitjans a minutar també les entrevistes.

Nou conveni col·lectiu de TV3

La direcció de la CCMA i els representants dels treballadors van signar un nou conveni col·lectiu de TV3 que establia el procediment per aplicar, entre el 2015 i el 2018, la sentència de l'Audiència Nacional per retornar la rebaixa del 5% del sou. Té una durada inicial prevista de dos anys (2015 i 2016), amb la previsió d'una possible extensió de la seva aplicació durant dos anys més (2017 i 2018) en cas de no haver arribat a un nou acord a finals del 2016.