"El Museu de Montserrat de les pedres en fa cultura i art". L'artista tortosí Jaume Rocamora reivindica la tasca del Museu de Montserrat com un dels únics espais del país on s'aposta per posar en valor l'art català. Per això, ha volgut presentar una exposició "digna" del lloc, "pensada i feta a mida" per Montserrat. La mostra, titulada 'Les Variacions de Rocamora', consta de tres parts: una sèrie de gofrats contemporanis, una altra de més antiga, i una mostra de collages. Com és habitual, l'artista juga amb la geometria, però aquest cop ho fa amb pasta de paper i estampacions en sec. L'exposició, comissariada pel crític d'art Daniel Giralt-Miracle, es pot veure a l'Espai Pere Pruna fins l'1 de maig.

Amb mig segle d'experiència realitzant exposicions individuals, Jaume Rocamora presenta a Montserrat una tria de la seva obra en paper, on juga amb la geometria, l'espai i la forma. Rocamora ha explicat que té la necessitat d'expressar-se amb la geometria perquè "està a tot arreu i forma part de tot". "El què intento amb la meva obra és crear afecte que no és el mateix que efecte. Afecte vol dir que la persona que utilitza la meva obra se l'ha de fer seva i d'alguna forma ha de ser com una finestra que li obri els ulls i li doni més curiositat per mirar el món d'una altra manera", ha expressat.

La mostra, titulada 'Les Variacions de Rocamora', consta de tres parts: una sèrie de gofrats contemporanis, una altra de més antiga, i una mostra de 16 collages titulada 'Suite Suma al Quadrat'. L'artista ha explicat que la sèrie de gofrats més contemporanis ha estat "pensada i feta a mida" per Montserrat, ja que "es tracta d'un dels únics espais del país on s'aposta per l'art català".

De la seva banda, el comissari de l'exposició, Daniel Giralt-Miracle, ha explicat que la mostra arriba "en un moment de plenitud de Rocamora". Segons el reconegut crític d'art, l'artista ha fet una experiència "escèptica que és només treballar amb pasta de paper i estampacions en sec fent tot el joc de composicions amb la línia i el quadrat". "La seva proposta es tan mística que no es podia presentar en una galeria o en un museu convencional, sinó que havia de ser a Montserrat", ha expressat.

Reivindicació del Museu de Montserrat

Tant el comissari de l'exposició com l'artista han volgut fer una defensa del Museu de Montserrat perquè consideren que és un dels pocs espais del país on s'aposta per l'art català. En aquest sentit, han lamentat l'absència del P. Laplana, director del Museu, que es troba a l'hospital recuperant-se d'un segon ictus.

Segons Giralt-Miracle, "el Museu de Montserrat està fent una tasca que cap dels museus públics o privats de Catalunya fa, que és la de recuperar o presentar artistes que no tenen lloc on donar-se a conèixer, han estat oblidats o ningú els fa cas".

L'artista

Jaume Rocamora va néixer a Tortosa l'any 1946. L'any 1965 va realitzar a seva primera exposició individual al Círculo Artístico de Tortosa i el 1978 presenta a l'Ateneu de Barcelona l'exposició 'Els Cartons i Rocamora'. En els darrers quinze anys, l'artista ha exposat la seva obra a Itàlia, França, Estats Units, Anglaterra i a múltiples sales de Catalunya i L'estat espanyol.