Tchindas, el documental dirigit per Marc Serena (Manresa, 1983) i Pablo García Pérez de Lara (Barcelona, 1970), ja s'ha estrenat a Manresa després d'haver recollit un grapat de premis en festivals d'arreu: Los Angeles, Chicago, Madrid... Va ser ahir a la tarda en un auditori de l'Espai Plana de l'Om ben ple, que va acabar aplaudint amb emoció després de seguir durant una hora i mitja les peripècies de tres transsexuals (Tchinda Andrade, Elvis Tolentino i Edinha Pitanga) per preparar el Carnaval de São Vicente, una de les deu illes que formen Cap Verd.

La projecció de Tchindas, que és la manera com s'anomenen les persones que no són heterosexuals des que el 1998 Tchinda Andrade va sortir de l'armari com a trans en un setmanari local, a Manresa coincideix amb l'anunci que el documental s'emetrà l'1 de febrer a la televisió pública dels Estats Units, a través d'una xarxa d'un centenar de cadenes de difusió local. Tchindas es programarà en el marc del programa Afropop, "que ensenya el mateix que volem mostrar nosaltres, que són altres cares de l'Àfrica, que no són conegudes, i que no tenen per què ser negatives", explica Serena, que és col·laborador de Regió7.

A la televisió pública dels Estats Units es veurà una versió del documental de 52 minuts, perquè se n'han hagut d'eliminar les paraules malsonants. "Ja veurem com ho reben, però que a algú dels Estats Units li pugui agradar una història tant local és bonic", assenyala el manresà, que ahir estava content de poder mostrar la seva feina a casa, davant familiars, amics i coneguts. De fet, lamentava que ara per ara, "el documental s'ha vist molt poc", perquè la seva distribució s'ha limitat al circuit de festivals de cinema. Al novembre es va estrenar comercialment als cinemes Girona de Barcelona, però va ser una curta estada a la cartellera. Per tant, la projecció de Tchindas a la televisió pública dels Estats Units, amb una audiència potencial de milions de persones, serà la seva estrena davant d'un públic massiu.