El romanticisme amb veu masculina està de moda... i el Ramon Llull el premia. Si l'any passat guanyava el guardó més ben dotat de les lletres catalanes el periodista Xavier Bosch, amb Algú com tú-un dels títols més venuts el 2015- enguany el guardó ha anat a parar a un altre periodista, Víctor Amela, i a una altra història romàntica, La filla del capità Groc. A diferència de Bosch, però, Amela explicava ahir que, per primer cop en la seva llarga trajectòria professional, s'ha passat al català perquè així li ho van demandar els personatges des del principi. Amela guanyava ahir la XXXVI edició del Premi Ramon Llull de les Lletres Catalanes, convocat per Planeta i dotat amb 60.000 euros, amb una novel·la que ofereix una reconstrucció èpica del Groc, personatge real del Maestrat, que defensava els ideals carlistes el segle XIX.

Amela, nascut a Barcelona el 1960, degà de crítica televisiva a la premsa -on l'exerceix des de fa 30 anys a La Vanguardia-, explicava ahir que el Groc és un personatge real, del poble d'on descendeix la seva família paterna, Forcall (un poble als Ports de Morella, al nord de la província de Castelló), i del qual va sentir parlar per primera vegada quan era un nen, ja que allà era considerat com una mena de Robin Hood. El periodista ha armat una novel·la "romàntica per l'època en la qual succeeix, per les passions que mouen els personatges i per un protagonista, que és un home humil de poble, que decideix rebel·lar-se contra el poder del moment, encarnat en la burgesia liberal, aixecant la bandera carlista". La idea d'Amela és que ara es converteixi en un Braveheart local: "va poder resistir tres anys llargs ell sol davant tota la potència de l'exèrcit espanyol, amagant-se en coves, barrancs i paisatges agrestes, enfrontant-se al general més brillant de l'exèrcit d'aquell moment, el general Juan de Villalonga i Escalada".

L'autor ha bussejat entre la documentació que es conserva de l'època i, especialment, entre les memòries manuscrites de qui va ser gendre del Groc, casat amb la seva filla Manuela, una noia "defensora a ultrança del seu pare" i que en aquesta novel·la també té el seu pes. La història transcorre entre la primera guerra carlista i la segona, una vegada vençudes les tropes de Ramon Cabrera el 1840 i amb el Groc tornant a casa seva, "amb la idea de recuperar la seva vida, la seva dona i la seva filla primogènita".