Europa. Color. Església. Pintura mural. Catalunya. Cinc conceptes escollits entre dues dotzenes llargues que apareixen en una panta-lla que convida el visitant a definir què és, per a ell, el romànic. Hi ha milers de combinacions, cadas-cú fa la seva tria. Després, l'espectador penetra a la sala per un túnel lluminós amb imatges de Sant Pere de Rodes i se submergeix en la Catalunya del segle XI al XIII. A la sortida de l'exposició, un altre reclam informàtic sol·licita si l'experiència ha modificat la seva percepció del que va ser l'art de l'esmentat període de l'Edat Mitjana. I és probable que la resposta sigui, del tot o en part, afirmativa.

La mostra Temps del romànic s'ha instal·lat al Casino de Manresa per explicar com era la societat on, fa mil anys, va florir un estil artístic i arquitectònic que va ser fill d'un temps complex i de profundes transformacions. L'exposició, que va iniciar la itinerància per Catalunya el setembre del 2014 al Palau Robert de Barcelona, s'inclou en el projecte Romànic Obert i "vol ser un reclam perquè la gent visiti les esglésies del país", va comentar ahir Maria Camp, coordinadora de l'equipament.

La mirada que planteja Temps del romànic transcendeix l'exhibi-ció d'obres mestres de l'art dels segles en qüestió i situa el focus en el canvi social. "El del romànic és un temps de transformacions artístiques, polítiques i culturals sobre la base de noves estructures: una nova manera de construir, un nou repartiment de poders en la societat feudal i la força d'una nova llengüa clarament diferenciada entorn de la qual es desenvolupa una nova cultura", explica un dels textos introductoris.

Aquestes paraules remeten al primer àmbit de l'exposició, Els pilars. Dels primers temps del romà-nic n'és un exemple magnífic la canònica de Sant Vicenç de Cardona, testimoni d'un instant de la història del territori que va produir els primers textos escrits en català.

Temps del romànic sedueix l'espectador pel tractament visual i lumínic dels panells i per l'encadenament d'imatges de les grans obres d'arquitectura, escultura i arquitectura de l'època. Concebuda amb una voluntat clarament participativa i interactiva, les pantalles ofereixen al visitant l'oportunitat de descobrir informacions, escoltar representants dels estrats socials de l'època i posar a prova el seu coneixement amb el joc.