Generosa, vital, seriosa, responsable, treballadora. Una gran lluitadora i una gran amiga dels seus amics. Compromesa i apassionada de l'art. Així recordaven companys i amics del món artístic manresà, a petició d'aquest diari, la historiadora de l'art, comissària d'exposicions i gestora cultural Fina Sitjes, que va morir aquest divendres als 59 anys a causa d'un càncer. Fa quatre anys, un virus li va provocar una lesió que la va deixar en cadira de rodes. Casada amb Marià Muñoz, Sitjes no va deixar mai d'involucrar-se en diferents projectes. Ahir, el sentiment era d'una "gran pèrdua". Col·laboradora d'aquest diari des del 1984, el seu darrer article, dedicat a l'exposició sobre el Modernisme a la Pedrera, el signava el dia 15 de gener. La cerimònia de comiat se celebrarà dilluns a Manresa.

La trajectòria professional de Sitjes es va definir per una gran implicació a la vida cultural de la ciutat des de diferents vessants. Llicenciada en Filosofia i Lletres, especialitzada en Arts, graduada en Arts Aplicades i Oficis Artístics, màster en Gestió Cultural i directora de màrqueting, la manresana va exercir de tècnica de Cultura a l'Ajuntament de Manresa durant les legislatures de Joan Cornet i Juli Sanclimens. Col·laboradora del Cercle Artístic, va ser, també, una de les impulsores del col·lectiu Manresana de Mogudes (Ma'm), entitat que va suposar un revulsiu en l'organització, a final dels 80, de la festa major de la capital del Bages, com recordava ahir Joan Barbé, amic i integrant del col·lectiu.

Cap de gabinet d'Alcaldia i cap de protocol de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, en el seu extens currículum hi ha un lloc destacat, també, en l'extinta Fundació Caixa Manresa, que dirigia Jaume Torras i que, ahir, recordava Sitjes com una dona "de qui només en podem dir elogis i lamentar que hagi marxat tan aviat". Per a Torras, la "complicitat i l'entesa de pensament" amb Sitjes es traduïa en projectes professionals: "des de cicles de conferències fins al comissariat d'exposicions".