Remenat d'ous de perdiu amb cranc i espàrrecs, cavall estofat amb poma i nous, tonyina a la pedra amb ginebre i ruca... Són receptes de la paleodieta, que avui en dia s'està posant de moda i que està inspirada en aliments del paleolític, tot i que adaptada a l'actualitat. El paleontòleg Eudald Carbonell i la periodista i arqueòloga Cinta S. Bellmunt, tots dos membres del centre de recerca IPHES, han publicat Pàleo receptes (Cossetània Edicions)/Recetas paleo (Cúpula, de Planeta), que ofereix "una introducció a la dieta paleolítica" amb 60 receptes.

Les receptes s'inspiren en una època lligada als predecessors més remots de l'home, de manera que encara no es coneixia ni l'agricultura ni la ramaderia i, per tant, encara no s'havien desenvolupat aliments com els cereals o la llet. Per això aquests homínids no tenien gaire varietat de productes per triar i els àpats consistien en el que procurava la naturalesa: verdures, herbes, fruites, ous, llavors, bolets i fruits secs, i, de tant en tant, quan hi havia sort en la cacera, carn i peix.

El prestigiós arqueòleg, actual president de l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) i codirector de l'equip d'investigació d'Atapuerca (Burgos), remarca que el 95% dels aliments que apareixen a les receptes estan contrastats als registres arqueòlogics, en molts casos d'indrets on excava l'IPHES, com és el cas de l'abric Romaní de Capellades i el jaciment del Toll de Moià. Per exemple, el consum de cavall està documentat a la cova de les Teixoneres de Moià, el de conill al Molí del Salt, a Vimbodí i Poblet; i el de bisons a Atapuerca. Aquesta informació es troba al costat de les receptes com a destacats titulats "Sabies que...?".