Quan els actors Joan Frank Charasonnet i Miquel Sitjar estudiaven junts «ens vam prometre que algun dia faríem junts un Braveheart, i ja hi som!». Així ho confessaven amb un somriure als llavis i la il·lusió reflectida als ulls, ahir, al monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà, un dels escenaris on es rodarà a partir de dilluns, 15 de febrer, Pàtria, un film que barreja realitat i ficció per explicar la llegenda d'Otger Cataló, un personatge imaginari que lluita per fer fora els sarraïns del territori que acabaria sent Catalunya.

Pàtria és «una llegenda èpica, comercial», segons el seu director i coguionista, l´actor Joan Frank Charansonnet, que amb aquest projecte fa un canvi de registre a la seva filmografia, on ha signat treballs amb un vessant de drama social com Ànima i Doctrina. Ara, «tenia ganes de tancar una etapa marcada per coses personals i passar a un cine èpic, popular». Charansonnet va explicar que s´ha inspirat en produccions com El nom de la Rosa i la mateixa Braveheart, en una combinació de lluites de cavallers, misteris i cremes de bruixes. Un treball en el qual es rei-vindica la identitat catalana. I també una manera digna de treballar, lluny de les superproduccions dotades amb grans pressupostos, fent servir la imaginació i gràcies al mecenatge i les col·laboracions.

Pàtria aplegarà alguns noms ben coneguts de l´escena catalana com va destacar Joan Frank Charansonnet. «Per a mi és un plaer dir que tindrem cinc o sis dels millors actors d´aquest país», com en Miquel Sitjar, que encarna el personatge d´Otger Cataló; Boris Ruiz (Climent de Vallcebre); Miquel Gelabert (abat Ponç) ; Àngels Bassas (germana Dolors); Joan Massotkleiner (Serafí, un monjo escrivent); Ali El Aziz (Abderraman); Albert Riballó, (Ahmed); Joan Frank Charansonnet ( Bernat Roger d´Erill); Dani Bernabé (Guerau d´Ala-many); Pol Cardona (Gispert de Rivelles); Susanna Plana ( Rosella). A més d´una àmplia representació d´actors de la Catalunya Central, com per exemple els gironellencs Alba Lòpez (Arsenda) i Xavi Prat (Hug de Mataplana- el comte Arnau), l´avianès Oriol Curriu (Pere Tomic) -que ahir va fer la seva aparició en el decurs de la presentació de la pel·lícula- i també una trentena d´actors graduats del Laboratori d´Actors de Cinema Charansonnet.