La 88a edició dels Oscar de Hollywood han premiat 'Spotlight', la història d'investigació periodística dels abusos comesos dins l'església catòlica de Boston, com a millor pel·lícula i també millor guió original. Un guardó que ha aixafat una mica el protagonisme de 'The revenant', que no obstant ha estat reconeguda amb dos guardons principals: millor director -per segon any consecutiu- pel mexicà Alejandro González Iñárritu i millor actor per a Leonardo Di Caprio. La cinta, que narra la supervivència extrema d'un explorador malferit per l'atac d'un ós a l'Oest americà, també ha aconseguit el premi de millor fotografia per a Emmanuel Lubezki. 'Mad Max. Fúria a la carretera' ha estat la pel·lícula més premiada amb sis estatuetes, totes de caràcter tècnic (so, vestuari, muntatge, maquillatge, perruqueria i edició en so), i ha deixat 'Marte' amb el caseller a zero.

L'Oscar a la millor actriu ha anat a parar a mans de Brie Larson pel seu treball a 'La habitación', mentre el d'actriu secundària ha estat per a Alicia Vikander amb 'La chica danesa'. Relativa sorpresa amb l'estatueta al millor actor secundari, que ha esquivat Sylvester Stallone -que tenia tots els números pel seu paper de Rocky Balboa a 'Creed'- i ha reconegut l'actuació de Mark Rylance a 'El puente de los espías', de Steven Spielberg. 'Del Revés (Inside Out') ha sumat l'Oscar a la millor pel·lícula d'animació, 'Amy' ha s'ha emportat el de millor documental i l'estatueta en categoria de llengua no anglesa ha estat per a l'hongaresa 'El hijo de Saúl'. Finalment, Ennio Morricone ha aconseguit l'Oscar per la seva banda sonora a 'Los odiosos ocho', de Quentin Tarantino.

La gala, presentada per l'humorista Chris Rock, ha estat marcada enguany per la polèmica racial per l'absència de nominats negres en les principals categories.