L'emblemàtic Conservatori de Manresa ha vist representar centenars de funcions, però segurament mai fins ara no s´havien pogut veure des de llocs que no fossin la platea o el galliner. Aquest dissabte, en canvi, els 150 espectadors que van respondre a la crida del projecte Tendències, impulsat per Regió7, no van ni trepitjar el pati de butaques. El que van fer va ser gaudir d´un recorregut en què van descobrir les entranyes del vell teatre i van presenciar accions teatrals des de llocs tan poc habituals com els camerinos, els passadissos interns o el mateix escenari.

Els bagencs Roc Esquius i David Villarreal, guanyadors del tercer Tendències, van ser els encarregats de transformar de dalt a baix el Conservatori, amb un simple objectiu, complert de forma reeixida: homenatjar el teatre (gènere i edifici) i, alhora, sorprendre el públic. Per fer-ho, van tenir el suport d´El Galliner, Kursaal, Stroika, Konvent, Cineclub i Platea Jove i, és clar, dels actors de les seves companyies, Dara (del surienc Esquius), que va representar un esqueix de l´obra El Catalon d´una nit d´estiu, i Bah Teatre (del navarclí Villarreal), que va estrenar la micropeça Exfamosos.

La iniciativa proposava un cir-cuit obert a través de càpsules musicals i teatrals. L´acció va començar al vestíbul i, en grups de quinze, va dur els espectadors al quart pis, des d´on van gaudir d´una perspectiva per a molts inèdita del vell teatre de ferradura. Seguidament, eren conduïts fins a un passadís, on una actriu glossava el gènere del teatre i evocava les emocions que causa a intèrprets i espectadors. Acte seguit, el públic baixava al primer pis, des d´on van presenciar una performance de signe contrari: un home assegut sol a la platea remugava a una parella imaginària, tot dient-li que, per a ell, el teatre no li aportava res en especial. A continuació, els espectadors eren conduïts fins als camerinos, on una actriu s´empolainava davant del mirall tot cantant els sentiments que li causava la seva professió.

Finalment, el públic era conduït a l´interior de l´escenari i, un cop tots els espectadors van haver ocupat les cadires, van gaudir del nou muntatge Exfamosos, que va posar a escena una divertida comunitat de veïns habitada per personatges de cançons com El senyor Ramon, La Maria de l´ull viu i Marrameu torra castanyes, amb un final sorprenent. Acabada l´obra, va començar la peça següent, El Catalon d´una nit d´estiu, al costat mateix del teló, una divertida i original proposta on els protagonistes conversaven rimant les paraules, arran d´una aposta d´un d´ells per intentar formar part d´un grup de reggaeton en català.