La Fura dels Baus tornarà a Barcelona els dies 10, 11, 12 i 13 de març amb una versió renovada del títol operístic que més vegades ha representat arreu del món: el ´Carmina Burana´ de Carl Orff. L´any 2009 el muntatge va passar per L´Auditori en versió orquestral. Ara l´obra aterra al Teatre Tívoli, i en funció d´aquest espai la companyia opta per un acompanyament musical "més de cambra" -dirigida per Josep Vicent- però amb una escenografia envoltant marca de la casa. El membre fundador de la companyia i director escènic de l´espectacle, Carlus Pardissa, ha expressat aquest dimarts que ´Carmina Burana´, l´òpera més representada per La Fura, és l´obra ideal per atreure els més refractaris al gènere.

Després de viatjar per 3 continents i de ser vists per més de 100.000 espectadors, ´Carmina Burana´ de La Fura dels Baus torna a Barcelona, estrenant una nova versió musical del mateix muntatge. Una versió "refinada", en opinió del director musical, Josep Vicente (director de la World Orchestra), que permetrà que el muntatge pugui passar en endavant per altres tipus de "teatres i públics", com el propi Teatre Tívoli.

La novetat resideix en una reducció important del nombre de músics intèrprets de l´obra de Carl Off. Vicent ha adaptat l´òpera a partir de la versió original per a pianos, incloent-hi instrumentació de percussions, vents i un contrabaix, entre altres. "La part més colorista d´una orquestra simfònica, que troba un equilibri entre la part pràctica i mecànica de l´obra original i l´estrena que farem aquí ", ha indicat. Pel què fa al cor, estarà format per 40 cantors de la Polifònica de Puig-Reig

No es tracta, però, ni d´una versió concert de l´òpera, ni tampoc d´una proposta escènica menor. Mantenint les credencials de la Fura dels Baus, l´espectacle porta més de 50 artistes a escena (músics, cantaires i ballarines), i gira al voltant d´un gran cilindre de deu metres de diàmttre que envolta l´orquestra, i a on es projecten les imatges que il·lustren el text de l´obra: una lluna gegant, el desglaç, un èxtasi floral, una verema en directe, les tavernes, vi , aigua i foc, etc.

Una òpera "amb ritme"

El director d´escena i històric de La Fura, Carlus Pardissa, ha assegurat estar "excitat" davant l´estrena d´aquesta versió "més de cambra" del ´Carmina Burana´, el títol operístic que la companyia ha representat més vegades arreu del món. Pardissa l´ha descrit com l´òpera més popular del segle XX, "una obra d´una hora de durada i amb una partitura rodona, que parla de la vitalitat i encomana la lluita atàvica del ser humà" per superar-se.

Al seu parer, l´obra té un sentit del ritme que es troba faltar en la majoria d´òperes i que pregona allò que "en el futur l´òpera haurà de tenir". Potser per això, Pardissa considera que aquest espectacle és l´ideal per atreure els més refractaris al món de l´òpera, "aquells que quan passen per davant del Liceu canvien de vorera", ha il·lustrat.