La cantata de la Catalunya Central arribarà, enguany, batejada com a Cantaxics. Promoguda des dels seus inicis per l'ACEM, l'Associació Catalana d'Escoles de Música, aquesta producció implicarà la participació, diumenge, 17 d'abril, al teatre Kursaal de Manresa, de 21 escoles i d'un total de 876 alumnes, de 3 a 8 anys, del Bages, Berguedà, Solsonès, Alt Urgell, Osona, Vallès i Baix Llobregat. "Si quan parlem de Cantània pensem en la producció de l'Auditori, des de l'ACEM vam pensar que, després de vuit anys, la cantata de la Catalunya Central havia de tenir un nom que li atorgués entitat pròpia", explica Ruth Matamala, cap de zona de l'ACEM de les comarques de la Catalunya Central. I va sorgir Cantaxics, que s'estrenarà amb la producció Queralt Somiatruites.

Si l'any passat l'ACEM i Ampans van portar al Kursaal Boix el Bruixot i la ciutat de Meravella, enguany l'associació d'escoles de música ha creat Queralt Somiatruites, amb el Geoparc de la Catalunya Central amb la idea de transmetre els valors educatius d'un projecte que fa una aposta per la preservació geològica i històrica del territori, unint-los amb el sentiment de pertinença i la importància de les persones grans, com els avis. La història la signa el pedagog Manel Justícia (autor del text de sis de les vuit cantates) i en la composició musical, amb 9 peces, s'estrena el jove cardoní Xavier Ventosa -director de la Banda de Cardona-, que també dirigirà la cantata a l'escenari.

Les novetats

El nom de Cantaxics no és l'única novetat d'aquesta edició. També, com explica Matamala, Queralt Somiatruites incorpora per primer cop la dansa, amb "un grup de nens de l'Espai de Dansa i Música Petite Palace" de Navàs. I és que, enguany, la cantata "té aire de musical". Queralt Somiatruites anirà acompanyada d'un conte-CD, amb el text de Justícia i les il·lustracions de Doris Jiménez, que inclourà la versió teatralitzada i les músiques, lletres i partitures. Com les darreres quatre cantates, Florinda, la vaca pallassa (Manresa, 2012); El nen enamorat de la lluna (Taradell, 2013); Super D (Olesa, 2014) i l'any passat, Boix el bruixot i la ciutat de Meravella, Queralt Somiatruites l'editarà la manresana Zenobita i es podrà adquirir el dia del concert i, també, a les llibreries. El cor de nens que ha gravat el CD de la cantata que acompanya el llibre són de l'Escola Municipal de Música Musicant, de Cardona, i es va enregistrar a l'ESMUC.

La història

La Queralt és una nena que quan fa volar la imaginació, els peus se li aixequen de terra. Tot i que una veïna li recepta "xarop de realitat" per deixar de ser una somiatruites, la seva iaia Bàrbara troba una solució millor: aconseguir pedres amb records perquè se les posi a la butxaca i poder tocar de peus a terra. Cada avi donarà a la Queralt una pedra amb un record especial. Manel Justícia ha creat una història en què, apunta Matamala, "els noms dels personatges i les pedres dels avis estan lligats, també, als quatre valors del Geoparc: fòssil (ciència), guix (somnis i imaginació), pedra rodona saltarina (paciència, esforç) i pedra en forma de cor (amor i passió)".

La posada en escena

A banda dels 876 alumnes, les tres sessions de la cantata tindran la música en directe d'una formació instrumental formada per piano, contrabaix, percussió, flauta, clarinet, violí i trompa; de la posada en escena se n'encarregarà Maîtress, un trio de mims de Santpedor, que repeteix per tercera vegada; el cos de dansa de Petite Palace i, com a narrador, Justícia.

Llistat d'escoles participants a cada sessió

1a SESSIÓ: 12 h

EMM Pau Casals de Viladecavalls

EMM Callús

EMM La Seu d´Urgell

EMM El Faristol de Roda de Ter i l´Esquirol

EMM Solsona

EMM Vacarisses

EMA Navarcles-St. Fruitós

2a SESSIÓ: 16.45 h

EMM Abrera

Esclat, escola de música de Manresa

EMM El Mas de Sant Joan de Vilatorrada

EMM St. Vicenç de Castellet

EMM Puig-reig

Coral infantil La Formiga de la Capella de Música Burés

Aula de música els Hostalets de Balenyà

EMM Taradell

EMM Collbató

3a SESSIÓ: 18.30 h

EMM Cal Moliner de Sallent

EMM Berga

EMM Musicant de Cardona

EMM Olesa de Montserrat

Aula de música de Sant Pere de Torelló