Del 28 d'abril al 8 de maig, el Clam, el Festival Internacional de Cinema Solidari de Navarcles, projectarà 33 pel·lícules de 16 països. Els impulsors del certamen, que arriba a la 13a edició, destaquen que aposten per una programació cinematogràfica "de qualitat, amb pel·lícules de temàtica social de recent estrena".

De fet, el 70% dels llargmetratges que es projectaran no s'han vist encara a Catalunya, i la majoria tampoc a l'estat espanyol. A més, una bona part de les obres de la secció Pantalla Oberta, que estan fora de concurs, han rebut premis en altres destacats festivals internacionals.

L'actual edició tancarà un cicle de tres anys dedicat als valors de la Revolució Francesa. Després de la igualtat i la fraternitat, enguany és el torn de la llibertat, i per això el Clam ha programat tres pel·lícules franceses: 'El gran día' (Le gran jour), del director de 'Camí a l'escola', reconegut film que ja es va veure fa un any a Navarcles; Merci patron!, que es projectarà per primer cop a l'estat després del seu gran èxit a França en posar en qüestió la figura de l'home més ric del país; i 'Fàtima', drama sobre la immigració que va guanyar el premi César a la millor pel·lícula.

Dins de Pantalla Oberta també es podran veure pel·lícules com 'Sparrows', d'Islàndia, que va guanyar la Concha d'or al Festival de Sant Sebastià i que inaugurarà el Clam. 'Corazón gigante' (Fúsi) és una altra proposta islandesa, que oferirà un toc emotiu. Pel que fa a 'Transeúntes', de Luis Aller, és un film "inclassificable", rodat durant 20 anys, que ofereix un calidoscopi de l'ànima de la ciutat de Barcelona.

'La verdad bajo la tierra. Guatemala, el genocidio silenciado' és una aposta del Clam pels joves cineastes del territori, ja que és dirigida per la berguedana Eva Vilamala. Ara bé, als organitzadors els fa especial il·lusió projectar Lejos del mar, ja que "hem contribuït d'alguna manera en la producció". A Navarcles, el director Imanol Uribe va fitxar l'actor Eduard Fernández per a la pel·lícula.

Setze entitats implicades

El Clam, amb una quarantena de persones implicades en el festival, continua impulsant les activitats paral·leles (concerts, en col·laboració amb el Konvent de Cal Rosal i el segell El Mamut Traçut de Sant Joan de Vilatorrada; exposicions...) per complementar les projeccions i, de cara a construir una comunitat per fer-ho possible, hi ha implicat fins a setze entitats.

Destaca la col·laboració de centres de formació com el màster de producció de cinema de la UVic, que aporta la classe magistral del productor de cinema igualadí Paco Poch; l'Escola de Mitjans Audiovisuals de Barcelona, que presentarà el treball 'Límites/Límits', sobre la problemàtica de les deportacions de refugiats; i el CIFOG, Escola de Cicles Formatius de Girona, que ha proposat als seus alumnes fer l'espot del Clam.