Tots dansen és un espectacle de dansa contemporània que, a petició del coreògraf Álvaro de la Peña, ha demanat "improvisació" als gairebé 350 nois i noies de 3r i 4t d'ESO que hi participen. És la proposta de la quarta edició del projecte Fem Dansa! del teatre Kursaal de Manresa, que es va posar en escena ahir i tornarà demà a l'escenari de la Sala Gran. En cadascuna de les sessions hi han participat prop de 200 alumnes, d'un total d'11 centres de secundària del Bages i de Calaf.

Les tres primeres edicions de Fem Dansa! (Meteodansa en dues ocasions i Planeta Dansa) van ser produïdes íntegrament des del Servei Educatiu del Kursaal, amb la coreògrafa Montse Colomé. Enguany el Kursaal ha estrenat aliança amb el Mercat de les Flors, centre de referència de la creació i producció de la dansa d'àmbit nacional, i s'ha sumat a un projecte que es fa també a altres ciutats catalanes com Granollers, Mataró, Olot, Sant Cugat del Vallès i Vilanova i la Geltrú.

Amb el nou lideratge d'Álvaro de la Peña, en aquest muntatge s'ha donat més importància "al procés de treball, amb la implicació dels alumnes, que no pas al resultat de l'espectacle. I els alumnes també valoren el fet de ser tota l'estona a l'escenari, i no haver d'esperar el seu torn", destaca Cristina González, responsable del Servei Educatiu. És per això que els alumnes dels onze centres d'ensenyament han participat de forma activa en el procés creatiu en el transcurs de les vuit sessions de treball que s'han fet abans de pujar a l'escenari. A més, els professors dels centres, que també són a l'escenari, van haver d'anar a Barcelona a fer quatre sessions de formació. Així, les dues funcions de Tots dansen no oferiran exactament la mateixa coreografia.

La improvisació dels alumnes ha partit d'una música que ja els va proposar el coreògraf i que és igual per a tots les ciutats on es fa el projecte; ara bé, en cada lloc la peça final és diferent i identificativa. A Manresa es va triar Vacances, la música amb la qual es tanca el correfoc de la festa major.