Mig centenar de testimonis omplen a hores d'ara la línia del temps creada a Internet pel Centre d'Estudis del Bages, amb l'aplicació Timeglider i sota la coordinació de l'historiador Jordi Bonvehí, per deixar constància dels comentaris sobre Manresa expressats per viatgers que van visitar la capital del Bages al llarg dels darrers segles. El projecte es va iniciar la tardor de l'any passat i aquest dijous es presenta en públic al Casino (20 h) per convidar la ciutadania a fer-hi aportacions que enriqueixin el fons, en el qual hi ha a hores d'ara textos d'autors com el baró de Maldà, Antoni Gaudí, Josep Pla, Josep Maria de Sagarra, Mn. Cinto Verdaguer i Josep Maria Espinàs, entre d'altres.

La iniciativa Els viatgers a Manresa és un treball en constant ampliació que aplega descripcions, comentaris, cròniques i opinions escrites de forasters que, en el seu moment, van passar per la localitat "i manifesten una mirada que no està condicionada", explica Bonvehí. En els darrers mesos, el responsable del web ha introduït fragments ja coneguts com els de Josep Pla i d'altres que han aparegut gràcies a la recerca en fons documentals.

La intenció, però, és que la nòmina de passavolants amb parer creixi amb testimonis de la gent del carrer, que puguin aparèixer, per exemple, en cartes que es conserven en l'àmbit familiar. "Molts joves van fer el servei militar a Manresa i segur que alguns d'ells van escriure les seves vivències i les sensacions que els generava la ciutat", apunta Francesc Comas, president del centre en substitució de Jaume Serra.

Les subvencions rebudes fins ara de l'Ajuntament de Manresa i de la Fundació Ramon Muntaner -un col·lectiu que dóna suport a centres d'estudis- asseguren que el projecte pugui durar, almenys, un any, tal com era previst. La voluntat és, però, trobar recursos per prorrogar el treball i fer-lo extensible a altres formats, com podria ser una exposició.

Bonvehí avisa, però, que "no recollim fotos antigues i documents gràfics, tot i que n'incloem algun pel seu significat". Tothom qui ho vulgui pot portar avui mateix materials als responsables del centre. Des del Facebook, twitter (#ViatgersManresa) i instagram (@viatgersmanresa) es pot anar seguint el desenvolupament d'aquesta iniciativa, que vol posar de manifest que si algú té la temptació de creure que Manresa és una ciutat anònima, va errat: "surt per tot arreu!", afirma Bonvehí.