El centre d'art contemporani Konvent de Cal Rosal fa el maig una aposta contundent... i controvertida. De cara a desmuntar el punt mític de les obres d'art, convoca cinc artistes de renom, que exposaran les seves obres "amb un punt de cinisme i ironia" entre avui i el 27 de maig. I d'entre totes les propostes destaca la del transgressor Abel Azcona (Pamplona, 1988), qui per reivindicar temes polítics i socials no dubta a sobrepassar fronteres físiques, sexuals i artístiques, des de trobades sexuals fins a hormonar-se fins a prostituir-se com a transvestit. Pep Espelt, del Konvent, apunta que "ens ha dit que podem esperar qualsevol cosa de la reacció del públic".

Al Konvent, Azcona exposarà una obra que li ha comportat una denúncia "per profanació" de l'Associació Espanyola d'Advocats Cristians, que li pot costar una pena de sis anys de presó. Amén és una obra en la qual escriu la paraula "pederàstia" amb hòsties consagrades. Les 242 hòsties que usa en el projecte les va recollir anant a combregar en esglésies entre Madrid i Pamplona. L'obra només s'ha vist a Pamplona, on hi va haver concentracions de rebuig, pregàries i pintades. Al Konvent avui tancarà aquest projecte i demà iniciarà el nou, anomenat Confessions. Tothom qui s'hi inscrigui (konvent@konventzero.com) tindrà 15 minuts cara a cara amb l'artista, i en solitari.

La inauguració de l'exposició avui (19 h) inclourà un sopar popular i la música de Ferran de Manresa Selector, que oferirà una selecció de música vinílica dels anys 80 i 90 inspirant-se en les obres dels artistes. Entre l'oferta hi haurà una primícia mundial, la de Miroir Noir, el projecte comú dels pintors Rai Escalé (Barcelona) i Milos Koptak (Eslovàquia), que, repassant treballs individuals recents, han descobert que tots dos repintaven làmines de llibres d'art clàssic. Al projecte, que properament anirà a Barcelona, Itàlia, Txèquia i Eslovàquia, l'han anomenat Cecilismus, en homenatge a la restauradora de l'Ecce Homo de Borja, a Saragossa.

També es podran veure per primer cop al país la col·lecció de pintures de Dieter de Greff, de Brussel·les, que transiten entre el cinisme i el còmic. I la proposta del Konvent del maig es completa amb l'obra de Gori Mora. Presenta Trànsit, una obra sobre la llibertat sexual, concebuda especialment per al Konvent.