El ballarí Mikhail Baryshnikov, Lluís Homar com a Ricard III de Shakespeare, ''La Senyora Florentina i el seu amor Homer'', de Mercè Rodoreda, i ''La fortuna de Sílvia'', de Josep Maria de Sagarra, són alguns dels artistes, actors i obres que es veuran al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) la temporada que ve.

El director artístic del TNC, Xavier Albertí, ha presentat avui els eixos temàtics de la temporada 2016-2017, en la qual tindrà el seu pes la poesia de Joan Brossa, igual que Josep Anselm Clavé, una peça del qual, ''L'aplec del Remei'', la primera obra del teatre líric en llengua catalana, obrirà la programació a la Sala Gran el dia 29 de setembre.

Tampoc no ha passat desapercebut a la presentació, que a la Sala Petita, entre abril i maig, s'interpretarà ''A tots els que heu vingut'', una mena de sainet de Marc Rosich, interpretat per Mercè Aránega, amb una trama a partir de la confessió de juliol del 2014 de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol.

Un total de 24 espectacles ocuparan els diferents escenaris del teatre, destacant la programació per primera vegada en dos anys d'un muntatge internacional, "Letter to a man", del nord-americà Robert Wilson, amb el ballarí Mikhail Baryshnikov entrant a l'univers de Vaslav Nijinsky en el moment en el qual va perdre el contacte amb la realitat per una malaltia mental.

L'espectacle que s'ha vist a París amb gran èxit s'oferirà entre el 26 i el 29 de gener de 2017, fora d'abonament, i amb uns preus per entrada entre els 51 i els 60 euros.

Albertí ha advertit que "generarà algun tipus de polèmica, perquè no és de gust universal, però si no el coneixem difícilment sabrem per què el teatre camina cap a on camina".

L'actriu Mercedes Sampietro interpretarà a la "rodorediana" protagonista de "La senyora Florentina i el seu amor Homer", dirigida per Sergi Belbel, que torna al TNC, després del seu pas com a director del centre, en una proposta que Albertí ha qualificat de "cant a la vida, a l'amor i a la llibertat".

De Sagarra s'oferirà al novembre pròxim "La fortuna de Sílvia", dirigida per Jordi Prat i Coll, amb Laura Conejero de protagonista, "un intent profund de renovació de la dramatúrgia en català".

D'una altra banda, es recupera "Molt soroll per no res", de Shakespeare, dirigida per Àngel Llàcer, en període nadalenc i amb alguns canvis en el repartiment respecte a aquesta temporada, i entre el 20 i el 30 d'octubre recalarà en el TNC "Celestina", amb direcció de José Luis Gómez, en una producció del Teatre de l'Abadia i la Compañía Nacional de Teatro Clásico.

També crida l'atenció l'agulla de la temporada, entre el 4 de maig i l'11 de juny de 2017, amb Lluís Homar enfrontant-se al paper del deforme i insaciable Ricard III, en una obra dirigida per Xavier Albertí, en què participarà la veterana Julieta Serrano, de 83 anys d'edat.

Albertí ha ressaltat la ''meravellosa complicitat'' de Homar cap a un text que "demostra com el teatre és més potent que la realitat", que serà adaptat per Lluïsa Cunillé, i que tindrà una durada d'unes quatre hores, davant de les sis de l'original.

Altres peces que es veuran en els pròxims mesos en el TNC seran "El coratge per matar", de Lars Norén, dirigit per Magda Puyo, amb Nao Albet, Manel Barceló i Maria Rodríguez i ''Coses que s'obliden fàcilment'', de Xavier Bobés, que es representarà al magatzem del teatre.

''En la solitud dels camps de cotó'', de Bernard-Marie Koltès, és una altra de les propostes de la temporada, amb direcció de Joan Ollé i interpretacions d'Ivan Benet i Andreu Benito, mentre que Txékhov vindrà de la mà dels valencians Moma Teatre i el seu "Vània", dirigida per Carles Alfaro.

Respecte a Brossa, Albertí ha explicat que s'oferirà ''Collar de Cranis'', en una producció que comptarà amb la implicació de l'Institut del Teatre i l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).

A més, el TNC no oblida el teatre familiar amb tres obres com ''Els perseguidors de paraules'', ''El somni de Gulliver'' i ''Zaquizamí'', ni el de caràcter social amb peces com ''Llull a la ciutat nova'', que reflexiona sobre si és possible la convivència de religions a Barcelona i la que presentarà el Grup de dones Descabellades, format per dones que han patit càncer i altres malalties.

També hi haurà música, amb concerts com el del quartet "Obeses'', el dia 8 d'octubre, o el titulat ''Essències'', dirigit pel mestre Pedro Pardo, produït per la Fundació Victòria dels Àngels.