La Innocentada celebrarà el seu 60è aniversari el proper gener fent un homenatge al seu pare, el traspassat Agustí Soler i Mas. La Comissió Innocentada de l'Agrupació Cultural del Bages va encarregar la direcció de l'espectacle a Joan Torrens, un home de teatre vinculat als Carlins i que ja ha dirigit una de les farses manresanes. I Torrens va creure que l'aniversari s'havia de celebrar fent "un remake d'una obra del pare de la Innocentada".

Per això va recuperar una obra que ja feia temps que li voltava pel cap: 'Barroc Shop', del 1980. "Crec que és de les més adients, perquè té paral·lelismes amb la situació actual; i també perquè va ser de les més reeixides i tots en tenim molt bons records", assenyala. En el seu moment, ell mateix hi va intervenir com a actor, interpretant el paper de Secundí.

A banda de l'homenatge, el 60è aniversari aporta altres novetats. D'una banda, la Innocentada deixarà el teatre Conservatori, que l'ha acollit ininterrompudament des del 1996, i es traslladarà a la Sala Gran del teatre Kursaal, de cara a donar més relleu a la celebració. Aquest canvi d'emplaçament comportarà que les funcions es concentraran en un únic cap de setmana. Així, n'hi haurà del dijous 19 al diumenge 22 de gener.

Una altra novetat és que la 60a Innocentada tindrà música en directe. El músic manresà David Martell s'ha encarregat d'adaptar melodies barroques a ritme de rock, i és per aquest motiu que Barroc Shop ha passat a anomenar-se Barrock Shop. A les funcions hi haurà un grup de sis músics que les interpretaran (bateria, guitarres elèctriques, teclats, violí i flauta) i també la cinquantena llarga d'integrants de la coral Escriny de Santpedor, que dirigeix Marc Reguant. S'està buscant el vestuari perquè també vagin vestits de catalans del segle XVII. Les peces musicals seran ballades per l'Esbart Manresà.

Perquè el cas és que 'Barrock Shop' és una obra que s'esdevé en un poble de l'interior de Catalunya (que no és Manresa, perquè es parla de les Guilleries) entre el juny del 1640, quan esclata la guerra dels Segadors, i el gener del 1641, quan Pau Claris va proclamar la República Catalana. Aquest context, però, és l'excusa per situar l'argument de l'obra, que arrenca amb l'arribada, accidental, d'uns artistes procedents de l'Europa Central. El conflicte esclata amb el xoc entre aquests personatges exòtics amb la gent del poble, que és rural, primària...

Torrens destaca que el guió de l'obra és "molt polièdric, té trossos còmics, d'altres de dramàtics, i també de tràgics i romàntics. Toca els diversos vessants del teatre". A més, la temàtica és "oportuna" pel paral·lelisme que s'estableix amb la situació actual: "el poble està trist i, amb l'aparició dels artistes, reaccionen davant de l'església i neix l'esperança". El director destaca que Soler i Mas "es posiciona clarament a favor dels artistes, perquè, en definitiva, el missatge de l'obra és la reacció davant de l'immobilisme: de l'aparició del Barroc, amb la seva ornamentació exagerada, davant del Renaixement d'ordre clàssic; i de la revolta dels Segadors davant l'immobilisme de Madrid, que també es parla del comte-duc d'Olivares".

L'actor del 1980

Ara en serà el director, i el 1980 li va tocar el paper de Secundí, que és un descregut i, com que volen que entregui unes terres per fer-hi una església, li fan creure que se li apareix la Mare de Déu. L'home es transforma i se'n va a predicar arreu. "Em va agradar el paper que em va tocar. Tots hi vam gaudir, perquè hi ha personatges molt definits, i tots tenen el seu moment de glòria. Els diàlegs són curts, ràpids, d'acció-reacció. No hi ha parafernàlia. I aparentment l'humor és ingenu, però en el fons hi ha molta sornegueria i metàfora", assenyala.

El director de la 60a Innocentada, havent fet l'adaptació i tenint en compte que hi intervenen molts actors, ja ha començat els assajos.