"Vaig triar el tema, i és més important del que creia. Ara tinc més material del que m'esperava. La idea és fer un curt de 10 minuts, però no descarto fer una pel·lícula", diu David Villarreal (Navarcles, 1994). Per complir amb el treball final de l'assignatura de Documental del quart curs de Comunicació Audiovisual a la Universitat Autònoma de Barcelona, el navarclí va fixar l'objectiu en la carretera C-55. El documental, que recull la problemàtica des de diverses perspectives, l'ha titulat amb un títol ben expressiu: CarRatera.

"Jo conec la carretera com a usuari, perquè la utilitzo per anar a la universitat. Però hi ha altres visions, algunes de molt interessants, per agafar consciència del que significa aquesta carretera", exposa Villarreal. Una quinzena de persones exposen el seu testimoni al documental: els portaveus de la plataforma No Més Morts (Fina Casals, Carles Miras i Marcel·lí Reyes), polítics (el cardoní Ferran Estruch, president del Consell d'Alcaldes; el callussenc Joan Badia, president del Consorci Viari; la santpedorenca Laura Vilagrà, delegada del Govern a la Catalunya Central), periodistes (Marc Marcè, de Regió7; Pilar Goñi, del grup Taelus; Pere Fontanals, de Manresainfo; i Marc Martínez Amat, president d'Ona Bages, cooperativa de les ràdios locals), i familiars i víctimes de la carretera.

CarRatera arrenca amb el darrer tall de la C-55, que es va fer el 2 d'abril per la mort de la manresana Mònica Naranjo en un accident de trànsit a l'alçada del barri de la Farinera de Sant Vicenç de Castellet, el 19 de març, just el dia que es van donar per acabades les obres per millorar la seguretat de la carretera. "D'aquesta manera, l'espectador se situa que hi ha hagut un accident, una víctima, i s'explica què és la C-55, una via que va cap a l'àrea metropolitana, el nombre d'accidents que hi hagut i per què es produeixen. També es parla de l'autopista C-16, per què es planteja el debat sobre les alternatives. I t'adones que n'hi ha tres: no fer res, desdoblar o alliberar l'autopista del peatge".

L'eix que uneix la història que explica el documental CarRatera és l'acció dels membres de la plataforma No Més Morts, als quals la càmera de Villarreal també ha acompanyat a presentar a la fiscalia de Seguretat Viària 23 documents perquè tinvestigui "si hi ha delictes o errors" en les actuacions a la C-55 i a la C-16 i a entrevistar-se amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. El navarclí va acabar de rodar el documental ahir al vespre, per recollir com en la gala dels premis Regió7 s'entregava el premi Estrellat al departament Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, que ha concentrat l'enuig dels votants de la Catalunya Central per les obres que s'han fet a la C-55. Ara li queda pendent acabar el muntatge per rebre nota i estrenar-lo.