Núria Rial i el Festival Internacional de Música Clàssica de Sant Fruitós estaven condemnats a trobar-se, tard o d'hora, i l'edició escollida per a la presència de la soprano de Sant Joan de Vilatorrada a la cita no podia ser més indicada: el dia 7 de juliol, amb un programa de música barroca i l'acompanyament del conjunt Artemandoline, la cantant estrenarà el retorn del certamen al monestir de Sant Benet de Bages. Mireia Pintó i el pianista nord-americà Mac McClure (dia 14), el guardonat Quartet Mèlt (21) i Vladislav Bronevetzkyi i l'Orquestra de Cambra Terrassa 48 (28) ocuparan els altres tres dijous del mes vinent a les instal·lacions de Món Sant Benet.

"Feia molt temps que volíem portar la Núria, més coneguda a la resta del món que al Bages", va explicar Pintó, directora artística del festival, ahir al migdia en la presentació de la programació. "És un referent de la música antiga, una artista d'altíssima volada, i ens interpretarà música barroca del segle XVIII, la que es podia escoltar a les corts d'Itàlia i Àustria". La mezzosoprano va afegir que "per primer cop sonarà un instrument com la mandolina" gràcies a l'aportació de l'Artemandoline Baroque Ensemble i un repertori que, amb el títol de Sospiri d'amanti, proposarà l'audició d'obres, algunes d'"originals per a aquest tipus de formació", de compositors com Paisiello, Haendel, Vivaldi i Caldara, entre d'altres.

El concert de Núria Rial tindrà lloc a l'interior de la sala Montser-rat, un espai de Món Sant Benet amb una capacitat per a 450 espectadors, va apuntar Xavier Bas, subdirector general de la Fundació Catalunya-la Pedrera. Excepte la cita del Quartet Mèlt, que s'esdevindrà al jardí de Montserrat, a l'aire lliure, la resta també se celebraran sota teulada en l'esmentat local. "Volem mantenir la proximitat amb el públic", va comentar Pintó, i per això "el postconcert amb la copa de cava", gentilesa de Cava Vallformosa, i galetes de Trias es farà al jardí de l'absis.

Precisament, Mireia Pintó protagonitzarà la segona actuació del festival, amb la companyia del pianista Mac McClure, que viu entre els Estats Units, Colòmbia i Barcelona. "Interpretarem música de cabaret culte d'autors anglosaxons, com Britten i Balcom, i francesos, com Poulenc i Satie", va apuntar la mezzosoprano de l'espectacle Cabaret songs.

El dijous següent serà el torn del Quartet Mèlt, "a qui hem demanat que ens mostrin la seva essència no comercial", va afegir Pintó. El grup, en el qual figura el baríton Oriol Quintana, amb arrels fruitosenques, va guanyar el concurs televisiu Oh Happy Day!, però "els seus orígens són a la música clàssica, i per això cantaran peces de compositors com Mozart i, també, de tradicionals catalanes". Un altre nom il·lustre del festival, el pianista Vladislav Bronevetzky, tancarà el cartell en companyia de l'Orquestra de Cambra Terrassa 48 amb el concert A l'entorn de Bach.

Trasllat als orígens

"Des d'un punt de vista nostàlgic, anar a Sant Benet significa per a nosaltres un retorn als orígens", va explicar Mireia Pintó. El festival es va celebrar al monestir del 1998 al 2000, "quan l'església estava mig en ruïnes, i hi havíem fet molts concerts". La cantant va agrair el suport rebut de la família Vilanova a Sant Iscle, on el certamen, que porta el nom de Memorial Eduard Casajoana, va fer-hi estada una dècada i mitja.

El canvi d'escenari no implicarà una modificació dels preus de les entrades, va exposar Rosa Sanfeliu, presidenta de l'entitat organitzadora. "Sempre hem volgut que el festival sigui accessible, i per això mantenim la tarifa de 20 euros per concert. A més, a qui compri l'abonament n'hi sortirà un de gratuït, ja que val 60 euros", va afegir. Els tiquets es poden adquirir de forma anticipada a l'Àrea de Cultura de Sant Fruitós (c. Padró, 74; de dilluns a divendres, de 9 a 14 h) i al teatre Kursaal de Manresa, tant a la taquilla com a la pàgina web www.kursaal.cat.