El públic de la Fira Mediterrània de Manresa tindrà l'ocasió de conèixer l'enorme figura musical de l'acordionista argentí Chango Spasiuk en l'acte inaugural de la 19a edició del certamen, que se celebrarà del 6 al 9 d'octubre. El concert titulat 'Mar de Fuelles' tindrà lloc al Kursaal i unirà l'estrella sud-americana amb el basc Kepa Junkera, un dels mestres de l'acordió diatònic, amb producció del festival i de la promotora Escenapart.

"Aquí no és conegut, però a l'Argentina omple el Teatro Colón de Buenos Aires", va explicar David Ibáñez, director artístic de la Mediterrània, a Regió7. "No exagero si dic que és una de les persones amb la musicalitat més brutal que he vist mai, un artista que capta molt l'atenció", va afegir. L'espectacle d'obertura de la fira unirà la trikitixa euskera i el chamamé sud-americà, aquesta darrera "una tradició de fusió entre la cultura europea i la indígena que es va desenvolupar tant en l'àmbit de la música com el de la dansa", va apuntar Ibáñez. El projecte ja té lligada una gira estatal durant la tardor d'enguany i una pel continent europeu l'estiu del 2017.

La direcció artística de la Mediterrània va anunciar aquest dijous els primers noms de l'edició d'enguany, en una relació on destaquen els "matrimonis sorprenents", tal i com la mateixa fira ho defineix. "Ens agrada provocar trobades de dos artistes diferents", va explicar Ibáñez. En aquesta línia s'inscriu l'espectacle Cap a la Mediterrània, on Aspencat, un dels grups més rellevants de l'escena mestissa, mostrarà una versió acústica del seu repertori en companyia de l'orquestra de corda bagenca Camerata Bacasis.

La polifacètica Cobla Sant Jordi formarà parella creativa amb el quartet Coses -Ton Rulló, Miquel Estrada, Juanche Aguiar i Jordi Fàbregas-, un dels noms indiscutibles de la història del folk-rock català. "El gener de l'any passat, en l'estrena del Tradicionàrius, van funcionar molt bé, i ara treuen un disc d'aquell espectacle, Així s'encenen al vent, al qual volen donar-li recorregut", va dir Ibáñez.

Dues estrenes absolutes de la Mediterrània seran el Càntut de Carles Belda i Sanjosex que ha guanyat el 1r Premi Teresa Rebull impulsat per la fira, on revisiten el cançoner dels avis, i el muntatge de Carles Dènia i l'orquestra de percussió Coetus que presentarà els temes del seu primer disc conjunt.

Propostes de qualitat

"Música balcànica directa a la vena". Així explica el director artístic de la Mediterrània la potència del directe de Fanfare Ciocarlia, "ara mateix la fanfàrria balcànica més coneguda. Actuen cada dia i ho fan arreu del món". El grup, integrat per una dotzena de gitanos romanesos, "està format per instruments de vent i percussió i anima a ballar. És com un tro".

Mayte Martín presentarà 'A Flamenco por testigo', un espectacle on recupera els cantes més antics en companyia d'un grup de músics entre els quals hi ha el guitarrista Pau Figueres. Per la seva part, Rozalén tornarà a Manresa per oferir el seu nou disc, 'Quién me ha visto'. Segons Ibáñez, "arriba a un públic molt ampli, i sobretot als joves". Una de les singularitats dels concerts del fenomen d'Albacete és la presència d'una intèrpret del llenguatge de signes.

Un altre nom propi destacat de la propera fira és el d'Enric Montefusco, qui va ser el cantant de Standstill. En la Mediterrània hi presentarà el seu primer projecte escènic, 'Tata Mala' -coproducció del Grec i la Mediterrània-, per al qual ha creat un grup heterogeni amb la banda de teatre-dansa 'Los Corderos', l'actriu i ballarina Sònia Gómez i els Falcons de Barcelona, entre d'altres.

La cloenda de la fira serà protagonitzada per l'espectacle 'Tempesta esvaïda', una comèdia lírica per a orquestra, cor i sis solistes que reforça la voluntat de la direcció artística de recuperar el patrimoni musical català. L'obra és autoria de Joaquim Serra, amb text de Carme Montoriol. Diego Martin-Etxebarria dirigirà l'Orquestra Cameria Musicae, el Cor Lieder Càmera i un elenc de cantants entre els quals hi figuren la soprano Elena Copons i la mezzo Anna Alàs.

Ibáñez va explicar que una altra de les novetats serà el projecte 'Xics del Xurrac', de la companyia Tombs Creatius, amb una vintena d'instal·lacions de fusta apadrina-des pels Tirallongues i adreçades als nens i les nenes. "L'any passat en vem tenir un tast a nivell de trobada professional i en la propera edició s'estrenarà dins de la fira",va indicar, afegint que "els jocs posen a prova l'habilitat".