El Festival de Música Antiga dels Pirineus s'estrenarà els tres primers dies de juliol amb una producció pròpia de les 'Les Quatre Estacions' de Vivaldi, que es veurà, consecutivament, a la Seu d'Urgell, Puigcerdà i Berga. El certamen visitarà enguany 28 municipis del nord del país, entre els quals onze de les comarques del Berguedà (Avià, Bagà, Berga i Guardiola), el Solsonès (Riner), la Cerdanya (Alp, Llívia i Puigcerdà) i l'Alt Urgell (Estamariu, Organyà i la Seu).

El pressupost puja a 400.000 euros, dels quals 320.000 són subvencions públiques de la Generalitat, l'administració local, les tres diputacions i el govern estatal, que hi aporta el 0,3%.

"El FeMAP és el més gran d'Europa" en el seu gènere, va afirmar aquest dimecres Albert Piñeira, alcalde de Puigcerdà i vicepresident de la Diputació de Girona. El certamen es farà de l'1 de juliol al 27 d'agost, i l'estrena tindrà lloc al claustre de la catedral de Santa Maria de la Seu, amb una de les obres més populars del repertori barroc.

El projecte és una producció del festival a càrrec del violinista lleidatà Joan Espina amb una formació integrada per músics que tenen un lligam, o han estat vinculats, al festival. Cap al 1723, el compositor italià Antonio Vivaldi va compondre una sèrie de quatre concerts per a violí, cordes i continu que s'ha convertit en una de les obres més populars de la música clàssica. La interpretació que tindrà lloc a la capital urgellenca -i a Puigcerdà el dia 2 (22 h), a l'església de Sant Domènec; i al Teatre Municipal de Berga, el dia 3 (21 h)- es farà amb criteris historicistes.

El festival va sorgir del compromís amb la cultura i el territori per posicionar la zona dels Pirineus en el perfil musical català. En el programa també hi ha 22 activitats culturals i 7 tallers i 15 concerts fets a domicili per a persones en risc d'exclusió. Les actuacions seran protagonitzades pels alumnes del Conservatori dels Pirineus, creat a partir de les escoles de música de la Seu, Puigcerdà i Berga.