La vasta producció artística de Ramon Casas encara té sorpreses per revelar. L'Ajuntament de Navar-cles donarà a conèixer dimecres al migdia mitja dotzena d'obres de qui va ser un dels líders del moder-nisme pictòric català que estan en mans d'habitants de la localitat bagenca i mai no han sortit a la llum. Sis hores abans que s'iniciï a Món Sant Benet l'acte central de l'Any Casas, la població més propera a l'indret, i amb la qual l'artista va mantenir una relació de veïnatge, incrementarà el catàleg públic d'un autor de qui es commemora el 150è aniversari del naixement.

La família de Ramon Casas, accionista de la fàbrica tèxtil adjacent a Sant Benet de Bages i d'on la gran majoria de treballadors eren de Navarcles, va comprar el monestir a principis del 1907. Des de molt abans d'aquesta data, però, el pintor ja coneixia l'indret i, amb només 15 anys, va dibuixar dos capitells del claustre monacal.

Ramon Casas i el seu amic Santiago Rusiñol van dur a terme el 1889 un viatge per Catalunya damunt d'un carro que, en la primera etapa, va sortir de Manlleu i va acabar a Navarcles. Un any després, els dos companys es van pintar plegats a Sant Benet. Altres mostres pictòriques vinculades al territori són, per exemple, el quadre La cochera, de cap a 1907, on el pinzell de l'artista va recrear l'estatge on Casas tancava el cotxe.

Tal com recordava ahir l'alcalde Llorenç Ferrer, "un pagès de Navarcles que tenia una vinya, descalç i amb vestit de feina, va ser recollir per Casas a peu de vinya i el va dur a Barcelona, on li va comprar unes sabates". També consta que els redactors de la revista Sol Ixent de Navarcles es van entrevistar amb ell al monestir, i se sap que l'artista va assistir a la inauguració del Pont de Sant Benet, l'any 1922. "La família anava a comprar a Navarcles, on hi havia la gent que els ajudava a resoldre els problemes de la vida quotidiana", va apuntar.

Per aquest motiu, no és d'estra-nyar que hi hagi famílies a la locali-tat que posseeixin obres de Ramon Casas, un autor molt ben valorat pel mercat de l'art. L'Ajuntament en té controlada mitja dotzena, però no es descarta que n'acabi apare-ixent alguna altra.

Entre les obres que es presentaran dimecres, a partir de les 13 h a la biblioteca Sant Valentí en un acte obert a tothom, destaca un quadre de Júlia Peraire, que va ser la musa de Casas, la seva parella i, a partir de l'any 1922, la seva esposa. Aquesta obra està datada en els primers anys de la seva relació, abans de 1908. El consistori també va anunciar ahir que entre els inèdits hi ha dos dibuixos al carbó de dos personatges amb qui Ramon Casas hi tenia relació, dels anys 1921 i 1922, i el retrat d'un ceramista barceloní.

En un any carregat d'actes que recorden la vida i l'obra de Casas, Navarcles reclama amb mereixement una quota de protagonisme pel fort vincle que van tenir.