En l'acte central de commemoració del 150è aniversari del naixement de Ramón Casas, el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha volgut llençar un missatge de futur aprofitant l'homenatge a un dels artistes referents del modernisme català, Ramón Casas. Puigdemont, que ha parlat després de la Comissària de l'Any Casas, Vinyet Panyella, ha destacat l'entorn de Sant Benet com un espai singular i ha subratllat la "gran vocació de responsabilitat social" que van tenir els autors de la generació de Casas, amb grans contribucions modernistes de les quals les generacions actuals han pogut gaudir. "Vam tenir una burgesia culta, moderna, afrancesada, creativa i multidisciplinar. Ha transcendit, i encara ens commou la seva vocació creativa i polièdrica. Avui ens toca fer una actiualització al seu llegat i cal que n'estiguem a l'alçada", ha assegurat el president de la Generalitat.

Amb un discurs molt proper, Puigdemont ha qualificat Casas "d'artista total" i ha apel·lat a "mantenir-nos rabiosament vigents a la modernitat dels nostres dies, mirant cap a les generacions futures. Que algú pugui dir algun dia que hi va haver una generació de catalans que va refundar els clàssics i va contribuir a construir la nova modernitat".

A l'acte, on també hi han assistit el conseller de Cultura, Santi Vila, la comissària Vinyet Panyella i el president de la Fundació Catalunya-La Pedrera, Germán Ramón-Cortés, ha reunit unes 300 persones als jardins de Món Sant Benet, en una atmosfera que ha volgut recrear l'esperit modernista. El pianista Lluís Grané hi ha posat la nota de color amb la interpretació de peces d'Enric Granados, Isaac Albéniz i Erik Satie.