Tenen entre 21 i 27 anys, estudien música per esdevenir professionals i els uneix una mateixa cosa: un dia, tots van marxar cap a Holanda per formar-se en allò que més els agrada i allà s'han conegut. Durant el curs són lluny de casa, i comparteixen l'experiència en un ambient d'esforç i internacionalització amb companys i professors d'arreu del món. Ara, però, han tornat a casa per passar-hi les vacances d'estiu, i aprofiten l'avinentesa per organitzar una petita gira de tres concerts de música clàssica, en què interpretaran obres de Händel i Vivaldi i una mescla de peces tradicionals catalanes que ells mateixos han adaptat. Entre els joves membres d'aquest conjunt, la Melanzana Ensemble, hi ha una manresana -Marta Atcher- i tres berguedans -Arnau Rovira, Mònica Roca i Queralt Aymerich.

Entre assaig i assaig, mentre fan una pausa per dinar, expliquen que la idea va néixer el gener, quan se'ls va acudir que podien aprofitar les vacances per "portar a casa tot el treball i l'esforç" que estan fent a l'estranger. "Ja que som tots de per aquí, vam pensar que estaria bé fer algun concert conjunt". Alhora, aprofiten per ensenyar la seva terra a dos companys amb qui han fet amistat a Holanda: Julián Enciso, de Colòmbia, i Matthias Löffelmann, d'Alemanya. "Sempre els parlàvem del lloc on vivim, de les muntanyes, i aquest estiu els hem convidat. Estan molt emocionats, sobretot pel paisatge i el menjar, que són totalment diferents", expliquen. "Fins i tot els hem portat a veure els Castellers de Berga, i els hem ensenyat quatre paraules en català, tot i que els assajos els fem en anglès".

Aventura holandesa

A l'hora d'afrontar el seu futur, els joves músics van posar en una balança les diverses opcions que tenien. Finalment, van decidir marxar a estudiar a l'estranger, concretamenta a Holanda, ja que "com a país està molt més ben preparat pel que fa als estudis musicals, i es dóna molt més suport i reconeixement a la cultura". "Aquí no hi ha prou espai ni prou oferta per a tota la gent que ens hi volem dedicar; només cal veure el 21% d'IVA per adonar-se que la cultura és l'última cosa que es té en compte", comenten. "Quan et veuen, et solen dir: estudies música? Està molt bé! I què més fas? Vols dir que en viuràs, d'això?".

A Maastricht, a més d'una comunitat catalana força àmplia, hi han trobat "molts contactes i fils per estirar" i un "intercanvi cultural" que els ha permès obrir la ment. S'han acostumat, diuen, a la vida i al clima holandès. Malgrat ser lluny de la família i els amics, asseguren que l'experiència els "compensa".

Quan s'acabi l'estiu se'n tornaran a Holanda, on tenen la intenció de seguir estudiant i de tirar endavant aquest projecte musical, entre molts altres. "La Melanzana Ensemble tindrà continuïtat, tenim projecció", asseguren.