L'humorista manresà Manel Fontdevila ha reconegut que "malgrat tots els acudits" que ha fet sobre religió no ha tingut mai "cap problema amb l'Església", a l'hora que ha destacat que "és sa i higiènic enfadar la gent i no dir-li exactament el que vol sentir".

Fontdevila, que ha participat aquest dimecres a Benalmádena en un curs d'estiu de la Universitat de Màlaga, ha assegurat que "l'humor gràfic gaudeix de bona salut a Espanya" perquè és un format que "funciona molt bé a Internet, que el difon molt ràpidament i de manera immediata".

El dibuixant, que va sortir el 2014 de la revista satírica "El jueves" després d'un desacord per una portada sobre la Casa Reial, ha afirmat que "l'opinió amb humor s'ha normalitzat molt" i ara "passa per un bon moment", a causa de la "difusió molt interessant" que té a través de les xarxes socials.

Encara que l'autor creu que l'acudit no compleix actualment "cap" funció en el conjunt de la societat, sí que ha subratllat que l'humor gràfic "acompanya i connecta" molt bé en moments històrics com aquest present en el qual la gent està "una mica desesperada" i part d'ella pensa que "ajuda prendre-s'ho amb humor".

El manresà ha assegurat que la llibertat d'expressió "té els límits que el dibuixant es posi a si mateix i que el definirà com a professional" i ha explicat que a l'hora de dibuixar no es planteja si una cosa és legal o il·legal sinó si vol dir-ho o no.

Sobre la influència que la coneguda com a Llei Mordassa té en l'humor gràfic, Fontdevila ha afirmat que la seva aplicació és "instrumental" i respon a "interessos polítics" de manera que si afecta la seva feina serà més perquè se l'identifiqui amb un "col·lectiu concret", no per un acudit determinat.

El dibuixant, que ha pronunciat la conferència "Els límits reals de l'humor gràfic i l'autoedició digital", ha distingit entre l'humor "més provocatiu i gamberro" que feia per a la revista "El jueves" i el que fa a "Orgullo y Satisfacción", revista digital que ha impulsat al costat d'altres excompanys.

A l'hora de plantejar-se fer un acudit, Fontdevila ha explicat que "intenta oferir una reflexió o punt de vista diferent" sobre una qüestió d'actualitat i intenta que la seva aportació "sigui divertida, desdramatitzadora i dessacralitzadora".