Vint dies, nou concerts, quatre músics, un cotxe i un immens país per recórrer. Xevi Collado (veu, baix i guitarra) Carles Ladrón de Guevara (veu i guitarra), Pere Tió (piano) i Pau Lafoz (percussió), membres del conjunt manresà Bob&El Lladre, han decidit llançar-se a l'aventura aquest estiu. És per això que han canviat el menjador de casa seva, una antiga masia de Rajadell on van tancar la seva última gira amb tres concerts íntims, pels Estats Units, a l'altra punta del món.

Tal com van explicar aquest dilluns en aquest diari -i anunciaven al vespre al seu compte de Facebook-, el grup hi viatjarà aquest proper mes d'agost per fer-hi una gira de nou concerts, en què visitaran fins a set ciutats que pertanyen a cinc estats diferents. Es desplaçaran en cotxe, i seguiran un traçat similar al de la famosa Ruta 66, tot creuant el país de la costa est fins a la costa oest.

"És la primera vegada que toquem tan lluny de casa", comentava Xevi Collado, un dels integrants de la banda. "A principis d'any va sortir l'oportunitat de fer algun concert als Estats Units, i arran d'això vam decidir fer-hi una gira. En Pau Lafoz [bateria del grup] hi va sovint per temes de feina, i va conèixer persones que ens va dir que, si volíem, hi podíem anar a tocar".

A partir d'aquí, es van posar a treballar per buscar concerts. Primer van traçar i planificar la ruta que els interessava, i després van preparar una carta de presentació en anglès, on explicaven qui eren i la seva intenció de fer aquesta gira. "Vam enviar molts correus i vam lligar les actuacions als llocs on ens van contestar".

Finalment, són nou els locals on faran parada, en un recorregut que començarà el dissabte 6 d'agost a Nova York, al Piano's Bar, i acabarà vint dies després, el 26, al local The Musical Offering de la ciutat de Berkeley (Califòrnia). Pel camí passaran per dues ciutats de Tennesse -Nashville i Murfreesboro-, una ciutat de l'estat de Louisiana -Baton Rouge, molt a prop de Nova Orleans- i també per Austin (Texas), on hi faran fins a tres concerts. En les actuacions hi inclouran les seves adaptacions pop-folk de clàssics anglosaxons en acústic, que cantaran en anglès i en català, i també algun tema propi. "En un local hi hem de tocar durant tres hores, i per això hem ampliat el repertori", explica Collado.

Oportunitat "única"

El guitarrista assegura que estan molt il·lusionats per una oportunitat que consideren única i difícilment repetible. "Ens ho hem fet tot nosaltres mateixos, i volem aprofitar-ho al màxim. En principi creiem que només ho farem una vegada, però mai se sap". També reconeix la complexitat logística i organitzativa de la gira, però assegura que el més difícil ha estat "trobar els concerts".

"Són molts quilòmetres. Al principi, volíem llogar una autocaravana, però finalment no ha pogut ser i ho farem en cotxe". Pel que fa a l'allotjament, han optat per la plataforma Air BNB, amb la qual es poden llogar pisos particulars a un preu més baix que el dels hotels. I en el cas dels instruments, "els comprarem allà i els vendrem en acabar, l'últim dia, a Califòrnia".

L'experiència nord-americana de Bob&El Lladre es finançarà en gran part amb els estalvis del grup. "Nosaltres, quan fem concerts, no cobrem individualment; ho guardem tot en un pot comú. Som força estalviadors", afirma Collado. Només amb els vols ja s'han gastat 3.600 euros, i calculen que el cost total de la gira rondarà els 5.000 o 6.000 euros. Esperen, però, recuperar part de la inversió amb el que cobraran en alguns dels locals i, sobretot, amb les donacions voluntàries del públic. "Als Estats Units és molt habitual la cultura de les propines. Hi ha molts músics que viuen d'això. Funciona igual que en el cas dels cambrers, però esperem que les quantitats siguin més generoses", diu Collado, rient. "No sabem ben bé el que guanyarem, però ens han dit que poden ser entre 100 i 200 dòlars per concert".