El Festival Internacional de Cinema de Cerdanya, que se celebrarà al Museu Cerdà de Puigcerdà entre el 20 de juliol i el 7 d'agost, ha batut tots els rècords. I és que la cita, que aquest any arriba a la setena edició, creix com mai i amplia el nombre de projeccions i de dies -de set a nou-, així com la tipologia dels films i les activitats vinculades. El motiu? Que els organitzadors van rebre ni més ni menys que 915 propostes, de les quals n'han acabat seleccionant 110 per al concurs, després d'un procés llarg i feixuc que ha durat mesos.

L'augment de la participació i del nombre de films escollits -que es dobla respecte als 58 de l'any passat- ha fet que en aquesta ocasió s'hagin programat fins a tres sessions de projecció per dia, amb un total de 27 hores de metratge. A partir d'aquest proper diumenge, doncs, la Cerdanya es convertirà durant nou tardes en l'aparador del cinema, amb curts catalans i de fora, i també amb la projecció de quatre pel·lícules nominades als Gaudí de l'any passat -que s'inclouen dins les sessions de cinefília- i tres documentals.

"Cada cop ens anem fent més coneguts", explica el director, Jordi Forcada, que subratlla que "hem volgut donar nom a totes les sessions perquè la gent s'orienti i sàpiga què hi trobarà". En aquest sentit, Forcada assegura que s'ha volgut potenciar un públic més entès en cinema tot donant al festival un caire més cinematogràfic, de culte al setè art, sobretot en la imatge. Un altre públic que s'ha treballat especialment és l'infantil, amb nombroses propostes dirigides als nens. Les xarxes socials han estat també molt importants: per a la difusió de l'espot, per a la realització de contracròniques divertides, que representaran "la cara B del festival", i pel concurs d'imitacions en què els internautes poden fer un vídeo emulant escenes o comentaris de pel·lícules i penjar-lo a la xarxa.

Davant la tendència a l'alça del festival, Forcada considera que cal insistir en el model de nou dies, i que cal acostumar la gent a picotejar i educar-la en la cultura cinematogràfica. "El públic tendeix a venir quan donem els premis, el cap de setmana, però la resta de dies hi ha films boníssims; cada dia podríem tenir cinc finalistes".