Moi Jordana (Sallent, 1974) fa tres anys que viu a Moià. Enguany repeteix com a director artístic del Giracirc, una iniciativa que celebra la segona edició després de l´èxit del debut. El festival, que vol donar a conèixer el circ a la Catalunya Central -on fins ara no hi havia un espai d´aquest tipus-, amplia a tres dies la seva oferta d´espectacles i activitats. Des d´avui i durant tot el cap de setmana, 15 companyies ompliran els carrers de la petita localitat moianesa de Collsuspina, de 350 habitants, que tindrà diversos escenaris. Jordana també hi actuarà com a malabarista amb la seva pròpia companyia de circ; presentarà The Vals Paper, un muntatge que barreja malabars i humor. Mentrestant, assegura que estan contents amb les bones expectatives creades, però creu que per consolidar-se encara els falten anys de rodatge.

Segona edició. Com l´han plantejat?

Enguany hem augmentat el número de dies i d´espectacles. Com a novetat, avui tindrem una gala de circ que combinarà números curts de diferents companyies i, a la nit, un espectacle de cabaret amb la colombiana Valèria Arboleda.

Què canvia i què es manté respecte a l´estiu passat?

Aquest cop apostem més pel circ i menys per la música, tot i que mantenim els vermuts musicals del migdia, a càrrec de Diversions, i també el concert de dissabte a la nit per a la gent que es queda a dormir a la zona d´acampada. Tornem a tenir, a més, una exposició de Pallassos sense Fronteres, diferent de la de l´any passat. La resta és tota nova. Tant avui com demà, el DJ Kurutza tancarà la jornada, i també destaquen el taller de circ per a infants de 3 a 12 anys i un nou espai fix de jocs infantils i experimentació per a nens de 0 a 3 anys. Volem potenciar el públic familiar.

Després de l´èxit de la primera edició i d´haver ampliat el festival a tres dies, creu que el Giracirc s´ha consolidat?

No sé si amb dos anys les coses es consoliden. Penso que necessitem una mica més de recorregut. Segurament estem en el lloc adequat en el moment adequat, i en el cap de setmana adequat de l´any. Però jo sóc una persona prudent, i amb només dos anys de trajectòria fa por dir que ja està consolidat. Les iniciatives es consoliden amb més temps; ara hem fet un pas endavant programant un festival de tres dies, i estem contents, sí, però mantenim l´eufòria amb prudència. Per experiència pròpia, sé el que costa tirar endavant i viure de l´art. Un dia ets a dalt de tot i el dia següent ningú es recorda de tu.

El fet de doblar la subvenció de la Diputació ha estat clau per poder créixer artísticament?

Sí, però també depenem molt de les vendes durant el festival -de les barres, les polseres i el marxandatge, com les samarretes- per acabar de cobrir el total del pressupost. La subvenció ens aporta 6.000 euros d´un pressupost final d´entre 10.000 i 14.000 euros.

Quines són les propostes més destacades de la programació que comença aquets divendres?

Les destacaria totes: la gala de circ d´avui, que tindrà números molt potents, l´espectacle inaugural de dissabte, Sidecar, amb la companyia Pessic de Circ, o la proposta de La Bella Tour. També subratllaria Serena Vione, artista d´origen italià establerta a Dosrius, que actuarà en lloc de la companyia Chiffleurs -que finalment no podrà assistir al Giracirc per motius aliens a l´organització-. El seu espectacle, Iter, combina la dansa i el circ. Pel pressupost que tenim, crec que hi ha un molt bon nivell artístic.

També s´ha obert un espai de promoció i contractació.

Sí. La idea és crear un lloc de trobada entre els programadors i les companyies que participen en el festival, per tal que a partir del seu pas pel Giracirc els surti més feina. Veurem quina resposta té, perquè és el primer cop que ho fem, però l´objectiu és potenciar el circ i animar la contractació de companyies d´aquesta disciplina artística, que és poc mediàtica.

Quines són les expectatives d´assistència de públic?

No ho sabem, en aquest sentit estem com l´any passat. Estem preparats per si ens ve una marea de gent i ens desborda, però no podem tenir referències. Sembla que les expectatives són molt bones i que el creixement és exponencial; si l´any passat un amic et deia que vindria, aquest any t´ho diuen tres.

Albert Vinyes, el clown olonenc que va obrir el festival l´estiu passat, torna a ser-hi en aquesta edició. Quin serà el seu paper?

Ell és la imatge promocional del festival, i avui el tindrem en versió presentador; farà els enllaços de la gala de circ i potser també algun número puntual, però no un espectacle sencer.

Vostè, a part de programar, també presenta muntatge propi, The Vals Paper. Un treball que neix de la seva pròpia companyia de circ, sota la direcció de Jordi Aspa. Què oferirà?

És un espectacle ple d´originalitat que combina els malabars, la manipulació d´objectes i les dosis d´humor. Està creat a través del paper, i és molt visual i molt poètic. Fa tres anys i escaig que treballo en solitari amb la meva companyia de circ, i aquest muntatge el vam estrenar el novembre passat a Mataró. Fer-lo al Giracirc em fa molta il·lusió; realment serà com una segona estrena, perquè hem anat arreglant i millorant coses a partir dels bolos que han anat sortint. Ara, finalment, està tancat, tot i que sempre hi falten coses; els espectacles no paren mai de créixer.