Canet de Mar, Tordera, Granollers, Blanes, Navarcles, Sant Joan, Santpedor i Manresa. Aquests són els principals punts d'origen dels percussionistes que arribaran demà a la capital del Bages per omplir-la de bombos, caixes, plats i baquetes. El motiu? La vuitena edició de la trobada de bateries, una cita que ja és habitual durant el primer cap de setmana de la Festa Major de Manresa i que per tercer any consecutiu tindrà com a escenari la plaça de Sant Domènec (20 h).

De moment ja hi ha confirmats 24 intèrprets de totes les edats i nivells. "És un bon número", assegura el bateria manresà Ernest Larroya, membre del grup Edna i impulsor de la trobada. "Els més petits són en Nil i en Neo, de 4 i 5 anys, que repeteixen de l'edició passada. Els més grans en tenen poc més de 40", explica. La xifra, però, és provisional, perquè a última hora sempre hi ha incorporacions i baixes. "L'estiu passat vam ser 22, i la vegada que hem reunit més bateries va ser el 2013 a la plaça Major, amb 32 participants".

Més enllà de les xifres, l'objectiu de la trobada segueix sent el mateix: "és una activitat didàctica. Es tracta que la gent vegi la bateria i s'animi a tocar-la. Hi ha molts nois joves que comencen i que no actuen mai en públic, perquè no tenen cap grup, i aquesta és una manera de fer-los sortir al carrer amb l'instrument", explica Larroya. El bateria, que organitza diverses trobades arreu de Catalunya -juntament amb el seu company Albert Mallorca- va importar la idea a Manresa "després d'assistir a la trobada que l'Albert organitza al seu poble, Tordera. Em vaig animar a provar-ho aquí", recorda. "Al principi érem força pioners, però ara ja hi ha més gent que organitza aquest tipus d'actes a d'altres llocs. Se'n fan més, i està bé que sigui així".

Ganes de sorprendre

Entre les novetats d'aquest any hi ha el fet que tots els exercicis rítmics que s'interpretaran són nous. "Els estrenem tots, sense repetir-ne cap d'edicions anteriors. També hi haurà sorpreses, que no he dit als bateries, i que provarem durant l'assaig", diu Larroya. "Després de 8 anys -assegura- la gent ja sap què ve a veure. Ara la gràcia ja no és sentir moltes bateries tocant juntes, sinó veure què fem de nou". És per això que l'organitzador prefereix mantenir el misteri i només avança que hi haurà l'actuació en directe d'una artista manresana, "que versionarà un gran hit de pop anglès". El públic tornarà a tenir un rol destacat durant l'espectacle. "Hauran de participar, i els farem sortir a tocar, com l'estiu passat. Si puc, intentaré fer sortir el meu fill, que té dos anys. A casa ja toca una mica", diu Larroya. Marc Tuneu, bateria especialista en metal extrem, tornarà a fer un solo i, a falta de la confirmació final, probablement la trobada tindrà una bateria electrònica per primera vegada.

Larroya assegura que l'esdeveniment està consolidat, "vista la rebuda que tenim i el públic que ve cada any. Ara el que costa més és animar els bateries; els de més nivell han deixat de venir. Però jo no m'esperava pas arribar a la vuitena edició, i fa mesos que ja estic pensant en el desè aniversari. Tinc ganes de fer-la grossa i batre el rècord de participants", conclou.