La Fira Mediterrània arrencarà el proper 6 d'octubre amb una triple inauguració. La proposta consisteix en tres espectacles que subratllen les facetes essencials de la fira: tradició, innovació i participació. Els tres espectacles han estat coproduïts per Fira Mediterrània i són d'estrena absoluta. La 'innovació' anirà a càrrec dels noruecs Frikar Dance Company que a tres quarts de vuit del vespre ballaran durant 15 minuts sobre la façana de l'Ajuntament a 30 metres d'alçada amb la música en directe del trompetista franco-català Raynald Colom. Tot seguit, a les vuit, la 'participació' es veurà plasmada en el resultat del projecte 'Cadàver exquisit', que combina viodeomapping, creació col·lectiva i dansa comunitària. En aquesta proposta, Fira Mediterrània ha proposat a quatre artistes destacats que participin a cegues en la creació d'un espectacle de forma lúdica i col·laborativa.

Així, David Carabén ha escrit un poema inspirat en imatges relacionades amb el concepte de festa popular. Mercè Sampietro l´ha recitat i Cabo San Roque ha compost una peça musical a la qual ha sumat l´enregistrament de la veu. Amb aquest material, Toni Mira està creant un espectacle audiovisual i coreogràfic, amb un important treball comunitari amb els Gegants de Manresa i un grup de persones grans.

Els artistes han fet el seu treball de creació a partir de la peça que els ha arribat a les mans, sense tenir coneixement, ni de la identitat de qui ha intervingut ni de la seva motivació emocional i creativa. El resultat és un espectacle breu, de 10 minuts de durada, que es veurà a la Plaça Major, tres vegades durant la Fira.

I a les nou del vespre, a la sala gran de teatre Kursaal, la Fira Mediterrània comptarà amb la inauguració del concepte de 'tradició' amb 'Mar de Fuelles', un projecte que uneix dos dels millors acordionistes, Kepa Junkera -a la trikitixa d´Euskadi- i Chango Spasiuk, tocant el 'chamamé' del nord d´Argentina.

És la primera vegada que Junkera i Spasiuk es trobaran en un escenari i serà per presentar el seu projecte conjunt, un espectacle que neix del desig dels dos músics de trobar-se i compartir els seus mons musicals, llunyans per la distància i molt propers per l'instrument. Després de Manresa, passaran per Madrid el dissabte 8 d´octubre i per Barcelona l´11.