El grup manresà Gossos està d'enhorabona. Després de cloure amb èxit la gira de celebració dels seus 22 anys, la banda presenta un nou disc titulat 'Zenit' i que, segons expliquen, recull l'essència del bo i millor de la seva trajectòria. Coincidint amb la sortida del disc al mercat, els membres del grup ens expliquen les seves noves cançons una per una.

1.- Zenit. «Teníem clar el títol del disc i després vam batejar la cançó amb el mateix nom. Ens venia de gust que obrís el treball. És una lletra molt sistèmica, que reflecteix temes tant generacionals com personals. És una mirada. Si no som capaços de creure en el millor futur, com hi anirem? En l´àmbit musical té un punt de sorpresa: els Gossos s´han passat a l´electrònica?».

2.- Voldria dir-te. «Jo no sóc res si tu no hi ets. No puc existir sense la mirada de l´altre. Fa una reflexió del lloc on vivim. Hi participa l´Alguer Miquel de Txarango. La quota reggae».

3.- Pluja d´estrelles. «Si no hi ha més remei que dir-nos adéu, fem-ho, però fem-ho bé. És una cançó èpica, amb un final èpic, lluminós, com de tant en tant ens agrada fer. I, alhora, és una balada, un vals... feia anys que no componíem una cançó així».

4.- Un nou present. «No hem de demanar permís a ningú per tornar a començar. Depèn de tu perdonar-te els errors. És una fórmula molt clàssica del rock, Tom Petty, Wilco... amb els elements justos, sense afegits».

5.- Com abans. «Una cançó que el Roger va fer per a una celebració familiar i que hem reconduït. El canvi ha estat radical però transmet el mateix esperit. Té llum, és fresca, és un senzill claríssim. Un Quan et sentis de marbre; et contamina el propi ritme. Amb un punk folk canyero. Connecta amb l´energia de la infantesa, quan la vida era el moment, l´ara. Són tres acords».

6.- Comença tot. «Dues persones que es fonen, dura un instant, però ja és teu, ja l´has viscut. Amb la veu de la Judit Neddermann, delicada però amb força».

7.- La porta oberta. «A la vida sempre hi ha murs que hem de saltar. Però són les dificultats les que ens fan avançar. Els Gossos també hem hagut de vèncer moments durs però aquests ens han fet arribar als dolços, com ara. És una canço molt Gossos, amb la incorporació dels vents (Gots de Tuba). Un mig temps. Mai no serà un senzill».

8.- Som iguals. «Molt Roger. De so i de lletra. Podria ser un 'Condemnats', salvant les distàncies. Amb el missatge més gran que hem fet mai: la diversitat i com l´afrontem. Es tracta de posar-se a la pell de l´altre».

9.- Amunt i avall. «Pensada pel Roger per a un esplai i reconduïda. Serà de llibret de MIJAC i amb molt d´orgull. Reflexiona sobre nosaltres i mira la generació que ve, i què n´hem d´aprendre, d´ella. Podria ser un tema de fa 15 anys, però amb bateria».

10.- Contacte. «A la primera escolta pot semblar la més banal. Parla d´un extraterrestre però en realitat d´allò que tots busquem: l´amor real. Musicalment l´hem posat a un lloc modern, amb un punt electrònic, fins i tot de pista de ball. És de les canyeres».

11.- La llum que portes dins. «La llavor la va posar Manresa. Intentem trencar el tòpic de la queixa. No era un repte fàcil. No saps si està a mig camí del pop o del reggae. I camina».

12.- Si torno a néixer. «Si torno a néixer voldria que tu hi fossis. Siguis un peix o un ocell. Té un punt country, irlandès... sobretot folk».

13.- Desitjo. «La va engendrar el Jordi Font i, després, hi va intervenir el Roger. Són bons desitjos: que puguis ser la persona que vulguis ser. És una cançó que t´anima. Té un aire molt pop».

14.- Tots cinc. «El repte era tornar a escriure una cançó tots junts. És el 'Baby, only you' contemporani. Quan teníem 18 o 20 anys i escrivíem cançons tots junts sortien porcades com aquella; ara que en tenim 40, les lletres són tendres. És com un mantra, no cal gaire cosa més».