D'una banda, el teatre havia estat "descuidat" per la Fira Mediterrània, segons afirmen Francesc Parcerisas i Josep Soler, responsables de la coordinadora de grups de teatre amateur del Bages, Berguedà i Solsonès. D'altra banda, la sala Els Carlins, situada al carrer de la Sabateria, al cor del Barri Antic de Manresa, havia deixat de ser un dels escenaris de l'esdeveniment arran de les retallades dels darrers anys, explica el mateix Soler, que és el president de Fundació Cultura i Teatre, l'entitat propietària de la sala. La 19a edició de la Fira Mediterrània dóna un tomb a les dues circumstàncies programant, als Carlins, una secció Off que és una mostra de grups amateurs de teatre de la Catalunya Central.

La coordinadora de grups de teatre amateur de la Catalunya Central vol aprofitar l'aparador que és la Mediterrània per reivindicar la qualitat de les propostes escèniques que es fan al territori, i per això ha fet una selecció representativa de les obres que hi ha actualment en marxa. Són quatre peces, tres comèdies i un drama (algunes amb un gran rodatge i altres d'estrena més recent), a càrrec de quatre grups: l'ACR de Fals, Paranys de Sant Joan de Vilatorrada, La Sala de Rajadell i Mala Fama dels Carlins de Manresa. Les representacions es faran entre el dissabte 8 i el diumenge 9 d'octubre, i per facilitar l'accés del públic l'entrada serà gratuïta.

Les obres tenen una durada d'uns 90 minuts. "És important incloure grups amateurs a la programació de la Fira, però també és un risc, perquè el públic té moltes coses a veure", afirma Parcerisas, que destaca el valor de poder dir "'Som aquí!', perquè per sort els grups de la coordinadora gaudeixen de bona salut i cada setmana algú o altre actua i porta la cultura a un lloc o altre".