Les cigonyes han estat segles portant al bec els bebès que encarregaven les famílies, però l'atrafegat segle XXI les ha convertit en mers transportistes. Aquest és l'argument de l'animació "Cigonyes", una pel·lícula que podria servir a les famílies per conversar sobre vells temes importants.

Almenys, aquest és un dels valors que li troba a la cinta l'actor i director de cinema José Corbacho, que dobla en la versió espanyola el "malvat" Colomí. "M'encanten les pel·lícules d'animació que recorren a històries màgiques, o la mitologia tradicional, de rondalles clàssiques o tradicions" per explicar als nens coses importants", afirma Corbacho, que és pare i que assegura que s'ho ha passat "d'allò més bé" fent la pel·lícula.

"Cigonyes" explica un moment de la vida en el que les cigonyes han deixat de portar nens a les cases; "el "bussines" -explica Corbacho- és l'única cosa que importa i ara es dediquen a portar un altre tipus de "paquets", com a telèfons mòbils". Però un dia, Tulipa (Belén Cuesta), una nena humana que ha crescut entre les cigonyes, activa la màquina dels nens per equivocació i apareix un bebè que Junior (Arturo Valls), el millor repartidor de l'empresa, intenta lliurar a la seva família amb la seva ajuda.

"Tulipa és una mica patosa -riu Corbacho- i l'intent de portar el bebè a casa seva es converteix en una aventura molt clàssica i molt bonica, on els protagonistes volen fer una bona acció i els dolents, entre els quals m'hi compto, intentaran impedir-ho".

La pel·lícula, que porta a Espanya Warner Bros Animation, ha estat dirigida per Nicholas Stoller, guionista de "Els Muppets" i pel nominat als Óscar Doug Sweetland, supervisor d'animació de la pel·lícula "Cars", a partir d'un guió escrit pel propi Stoller. La versió original americana ha comptat amb les veus d'actors del prestigi de Jennifer Aniston, Ty Burrel, Katie Crown o Andy Samberg, mentre la versió espanyola ha triat per als papers principals a Arturo Valls, Belén Cuesta i José Luis Gil

Corbacho, que ja va posar la seva veu en la versió catalana de "Les aventures de Tadeo Jones" i va ser el protagonista de "Don Gat i la seva colla", ambdues el 2012, torna ara amb aquest Colomí, un ocellot verd amb perruquí que li encanta al barceloní. "És clar que m'han agafat per la meva semblança física", bromeja l'actor en una entrevista amb Efe.

La pel·lícula va tenir una presentació espectacular davant 3.000 persones, nens i adults, en el Velòdrom de Sant Sebastià durant la 64 edició del Zinemaldia, que va fer saltar les llàgrimes a l'actriu Belén Cuesta, debutant com dobladora d'animació.

També han debutat en el doblatge els còmics, Juan Ibáñez i Damián Molla (les veus de Trancas i Barrancas), que són dos hilarants llops; i el presentador i escriptor, Christian Gálvez, i la seva parella, l'ex gimnasta rítmica Almudena Cid, que posen les veus als pares.

"Hem ficat moltíssims acudits de la nostra collita, tots blancs, perquè és per a tots els públics -comenta amb Juan Ibánez, la veu de la popular formiga Trancas-, però per a tots els públics intel·ligents. No són acudits fàcils, són arriscats i mola, perquè els dóna més contingut".

Barrancas, Damián Mollá, recorda que, a l'inici de la pel·lícula, una cigonya arriba a una casa i el seu preuat paquet és un telèfon mòbil. "És una manera de cridar l'atenció, però és que és el que està passant ara mateix", comenta Mollá, encara que és incapaç de continuar la frase amb serietat i li demana al seu company que confirmi que ells mateixos estan intentant tenir un bebè, encara que "no ho aconsegueixen".

La pel·lícula, que s'estrena a Espanya, va causar controvèrsia a l'Amèrica Llatina perquè en ella apareixen famílies molt diferents, algunes homosexuals, que demanen un bebè a la cigonya, una decisió que el propi director va admetre haver agregat sense més per provocar la reflexió sobre com són les famílies avui dia.