Judit Puigdomènech (Gurb, 1992) es presenta amb el nom de Ju, que és «més curt, directe i pràctic, i també me´n diu així la gent». La cantant oferirà un concert amb els temes del seu primer treball, aquest dissabte a les 23.30h en el Firabar de Cardona.

Ha cuinat «a foc lent» el seu primer disc, 'El món es mou', però ara el presenta amb moltes ganes de fer-se un nom en el món de la música, tot i que sense descuidar la seva carrera en el món de la interpretació (és llicenciada en Art Dramàtic a l´escola Eòlia i ja ha actuat en videoclips de Strombers i d´Obeses i en el curt 'Cuatro Rosas Blancas', de Víctor Xavier Monzó.). «M´agradaria que la feina de cantant-compositora i la d´actriu anessin juntes perquè em fan sentir viva», afirma.

Ara per ara, però, se centra en la música: «el disc ha arribat en el moment que he tingut la força per tirar el projecte endavant» i els resultats han estat fulgurants: va ser reclamada per fer tres actuacions en la darrera edició del Mercat de la Música Viva de Vic (una de les quals com a finalista del concurs VicSona), ha actuat a La Mirona de Salt al costat dels cardonins Strombers i ha fet una gira en acústic per Mallorca. Està disposada a menjar-se el món, i en un pas més en la seva trajectòria demà actuarà amb la seva banda al Firabar de Cardona, la casa dels Strombers, el grup amb el qual toca el seu pare, el guitarrista Ricard Puigdomènech. De fet, Jordi Costa Sec, el cantant de la formació, ja va avisar arran de la participació de Ju al videoclip de la cançó 'Marieta' que se´n sentiria a parlar.

'El món es mou' és una proposta pop-rock, però també reggae i rhythm and blues, en la qual es noten les influències de grans dives. Explica que, «de petita, quan arribava del col·le, escoltava veus del soul com Aretha Franklin i Etta James, i després vaig anar canviant cap al r&b, el pop i el funky. Ara m´agrada molt Selah Sue, que ha estat una descoberta d´última hora pel que fa a posada en escena i de com fa sonar el directe. També Regina Spektor, que és més intimista i personal; i altres propostes més enfocades al reggae. D´adolescent també escoltava Beyoncé i Christina Aguilera, que són més comercials, però que per a mi eren increïbles i em passava les tardes intentant imitar».

El disc és integrat per onze temes en els quals la compositora reflecteix «un estat d´ànim, ja que parla d´emocions, de relacions que s´estableixen entre persones, que parteixen d´una base real i també fictícia, i molta gent s´hi pot sentir identificada. No és res nou, però és la meva forma d´expressar-me i de transmetre». El títol El món es mou, sorgit d´una de les cançons, Ju el relaciona amb «la idea que tot està en constant procés de canvi, de gent fent girs, la vertical o el salt mortal, que flueix en totes les cançons».

Ju presenta les cançons que componia per a ella mateixa, amb la guitarra i algunes amb el piano, i que li servien per explicar-se i per entendre el que passava al seu entorn. Les va ensenyar, «en confiança», a amics i familiars, i d´aquí va sorgir la idea del disc, que s´ha autoproduït i enregistrat a casa, amb el seu pare. «Treballar amb ell ha estat un plaer molt gran, hem après l´un de l´altre. És supercreatiu, molt obert a rebre nous estils i capta amb intuïció cap on vols anar», destaca la jove cantant, que continua component i guardant les cançons en un calaix. Tot i que en directe presenta Per sempre, un tema que no és al disc. Apunta que «faig cançons quan m´inspiro, perquè per a mi és un procés que no es frena».