Inclosa en les activitats a l´entorn dels premis Lacetània i Bages de Cultura i promoguda pel Centre d'Estudis del Bages (CEB), la ruta "Viatgers a Manresa", un recorregut històric basat en el testimoni de viatgers que han visitat la capital del Bages, se celebrarà aquest dissabte. Conduïda per Jordi Bonvehí Castanyer, la ruta començarà a les 10 del matí des del Museu Comarcal de Manresa i serà gratuïta. Cal inscripció prèvia a centrestudisbages@gmail.com. És previst que la ruta duri al voltant de tres hores i que es faci parada en una desena d'indrets de la ciutat, majoritàriament pel casc antic.

La ruta prové del projecte "Els viatgers a Manresa", que ara fa un any va engegar el CEB amb la coordinació de Bonvehí, soci de l´entitat, en un projecte de recerca per reunir a la seva web personatges forans, coneguts o no, que després de visitar la ciutat deixessin constància escrita o gràfica del seu pas. Ara mateix s'està a punt d'arribar a la setantena de viatgers. Al mateix, la intenció és posar en valor tot aquest material a través de la pàgina web del CEB. Tots els testimonis recollits tenen la particularitat de no haver nascut a Manresa ni tampoc haver viscut a la ciutat. Com expliquen des de l'entitat promotora, "conèixer la ciutat de Manresa amb ulls dels seus visitants, és una experiència nova i del tot emocionant, que fa del projecte "Els Viatgers a Manresa", un descobriment constant de nous episodis amagats de la nostra ciutat". La ruta e demà permetrà conèixer indrets, carrers i places que personatges com Antoni Gaudí van descriure i/o fotografiar.

Podeu veure el projecte a http://cebages.org/els-viatgers-a-manresa/, un timeline i visitar el mapa dels viatgers per resseguir les passes dels viatgers més destacats per la ciutat i que també reproduïm aquí:

A tall d'exemple, al web s'hi poden trobar imatges com la de la Cova que acompanya aquesta notícia i que prové de la guia "La vuelta por España" del 1872-1874, on els visitants que van escriure, destaquen l´urbanisme de la ciutat: carrers estrets, amb fortes pendents, ben empedrats i nets. La guia també parla de la Fonda Sant Domènec, com un establiment digne d´una gran capital de província: "Diez y seis mil doscientas almas cuenta la población que visitamos, según el último censo, y el caserío en general es bastante bueno, aun cuando varias de sus calles, por efecto de la posición que ocupan, son pendientes ó estrechas y tortuosas. Están empedradas, el alumbrado es bueno, y reina en todas una limpieza extraordinaria. Nuestros viajeros fueron a hospedarse en la Hostería de Santo Domingo, que dicho sea de paso, es un establecimiento que no tiene nada que envidiar a la mejor fonda de una importante capital" (http://cebages.org/els-viatgers-a-manresa/la-vuelta-por-espana-viaje-historico/)