La lluita del capelladí Joan Pi-nyol per recuperar les restes del seu avi, enterrat al Valle de los Caídos durant el franquisme, arriba avui a la Universitat de Nova York amb la projecció del documental que explica aquesta llarga odissea. Dirigida per Montserrat Armengou i Ricard Belis, la cinta porta per títol Avi, et trauré d'aquí (I'll Get You Out of Here, Abuelo!, en la versió en anglès) ja es va poder veure fa un temps a TV3.

El film narra la història del professor i escriptor Joan Pinyol per intentar recuperar les restes del seu avi, que les autoritats franquistes es van endur sense autorització, ni coneixement, dels familiars, cap al Valle de los Caídos per omplir l'enorme mausoleu. Durant anys, però, la lluita de Pi-nyol ha topat amb l'obstrucció burocràtica de l'estat espanyol, clarament hostil a les qüestions de memòria històrica.

Després de la projecció, s'obrirà un torn de preguntes perquè els espectadors puguin adreçar-se a Armengou. Amb la celebració d'aquest acte en terres nord-americanes, Pinyol vol donar a conèixer la «desconsideració i falta de respecte de l'estat respecte de les víctimes del franquisme».