LA GRAN MURALLA

?Estats Units, 2017. Aventures, història. 104 min. Direcció: Zhang Yimou. Guió: Carlo Bernard, Doug MIro i Tony Gilroy. Intèrprets: Matt Damon (William Garin), Pedro Pascal (Pero Tovar), Willem Dafoe (Ballard), Zhang Hanyu (General Shao), Andy Lau (Strategist Wang), Numan Acar (Najid), Huang Xuan (Commander Deng / Deer Corps. Pantalles: Bages Centre (Manresa) i Multicines Abrera

Donald Trump vol plantar cara a la Xina però aquest gegant asiàtic s'ha convertit en els últims anys en un dels mercats més lucratius de Hollywood. I aquest fenomen explica l'existència de La Gran Muralla, una coproducció d'Estats Units i la Xina, que suposa el primer llargmetratge en anglès (encara que no sàpiga ni un borrall d'aquest idioma) i amb una estrella de Hollywood (Matt Damon) de Zhang Yimou, el director més prestigiós i internacional d'aquest país. No constitueix, però, un trencament en la filmografia admirable d'aquest mestre oriental, perquè incideix novament en un vessant èpic, lúdic i popular que ja havia tractat anteriorment en perles com Hero i La casa de las dagas voladores, entre altres.

La Gran Muralla està ambientada en el segle XV i narra la insòlita experiència de dos mercenaris europeus que arriben a la Xina amb l'objectiu d'aconseguir pólvora i que acabaran col·laborant en la defensa d'aquesta terra davant de l'atac d'unes criatures alienígenes. La pel·lícula s'erigeix en una epopeia fantàstica, un encreuament d'aventures clàssiques i ciència-ficció, que no està a l'altura de les altres incursions de l'autor de Ni uno menos en el cinema superespectacular.

La seva empremta (inconfusible) es percep en la composició visual de les seves seqüències grandioses, però, no obstant això, la seva realització no desplega el refinament expressiu habitual en les seves creacions i, d'altra banda, se sustenta en una història raquítica, farcida d'estereotips i de llocs comuns. La Gran Muralla està molt per sobre de la mitjana de les produccions nord-americanes que trepitgen un territori similar, però apareix com un títol clarament menor en la trajectòria d'un cineasta major que ens ha proporcionat moltes alegries.