L´estudi olotí RCR -format per Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta- ha guanyat el premi Pritzker, considerat el Nobel d´Arquitectura i el premi més destacat en aquest àmbit. Així ho ha anunciat aquest dimecres el president de la Fundació Hyatt, Tom Pritzker.

Els tres arquitectes van fundar l´estudi fa prop de 30 anys i han treballat junts des d´aleshores. Pritzker ha ressaltat que el jurat ha seleccionat els tres arquitectes perquè han tingut un impacte més enllà de la seva àrea d'influència i per la varietat de les seves obres, que abasta des dels espais públics i privats fins a equipaments culturals i institucions educatives. També, destaca que la seva capacitat "per relacionar intensament l´entorn específic de cada lloc és un testimoni del seu procés i la seva profunda integritat". La cerimònia d´entrega tindrà lloc el proper 20 de maig a Tokyo.

L'anunci ha estat realitzat a Chicago (EUA) pel president de la Fundació Hyatt, Tom Pritzker, que ha destacat el fet que el jurat hagi escollit, per primera vegada, a tres arquitectes com a receptors del premi, que s'atorga a treballs i no a l'estudi que van fundar fa gairebé tres dècades.

"Aranda, Pigem i Vilalta han tingut un impacte en la disciplina més enllà de la seva àrea immediata. Els seus treballs abasten tant espais públics com privats, centres culturals o institucions educatives i la seva habilitat per relacionar de manera intensa el medi ambient específic de cada lloc és un testimoni del seu procés i la seva profunda integritat ", ha assenyalat Pritzker.

"La seva forma de treballar en col·laboració, on el procés creatiu, el compromís amb una visió i totes les responsabilitats són compartides per igual, han portat a la decisió de seleccionar a tres individus com a guanyadors d'aquest any", ha afegit el president de la fundació que atorga anualment el Pritzker, considerat el Nobel d'arquitectura.

"És una gran alegria i responsabilitat. Estem emocionats per que aquest any tres professionals, que treballem junts i estretament en tot el que fem, siguem els reconeguts", ha assenyalat Pigem en una breu declaració recollida per la fundació.

Tres arquitectes que treballen de forma local però que alhora evoquen una identitat universal a través de l'ús creatiu de materials moderns incloent acer reciclat i plàstic, ressalta un comunicat de la fundació.

"Han demostrat que la unitat d'un material pot proporcionar una força increïble i una gran simplicitat a un edifici", ha destacat el president del jurat, l'arquitecte britànic Glenn Murcutt, premi Pritzker 2002.

La decisió del jurat també assenyala que vivim "en un món globalitzat en el qual hem de confiar en les influències internacionals", però cada vegada més i més gent té por que a causa d'aquesta influència internacional "estem perdent nostres valors locals, el nostre art i costums locals ".

Afegeix que Aranda, CIGEM i Vilalta "ens demostren que és possible combinar les dues perspectives".

"Ens ajuden a veure, de la forma més poètica i bella, que la resposta a la qüestió no és una o una altra i que podem, almenys en arquitectura, aspirar a tenir totes dues. Les nostres arrels fermament assentades i les nostres branques esteses cap a la resta del món ", diu el comunicat.

Entre els seus projectes més destacats hi ha el centre d'art La Cuisine, a Nègrepelisse (França); el museu Soulages, a Rodez (França) -en col·laboració amb G. Trégouet, el restaurant Les Cols, a Olot; el Celler Bell-Lloc, a Palamós (Girona) o la Biblioteca Sant Antoni-Joan Oliver, a Barcelona.