Entre els anys 50 i 60, Ruth Krauss i Maurice Sendak van esdevenir un tàndem creatiu que va innovar i sacsejar el gènere de l´àlbum il·lustrat. D´aquesta parella d´autors americans coneixíem Ossets, recuperada recentment per Kalandraka (2015). A partir d´ara tenim també Un clot és per cavar-hi, llibre escrit i il·lustrat originàriament l´any 1952.

Si fem cas al subtítol de l´obra, hem de creure que ens trobem davant d´un primer llibre de definicions. Però el lector endevinarà a la primera pàgina, o fins i tot a les guardes, que allò que té a les mans és més a prop d´un divertiment que no pas d´un diccionari.

Krauss ha recollit un seguit de frases breus que intenten explicar el món que ens envolta però seguint la lògica infantil, amb una mirada entre ingènua i franca. «Un mestre és per treure't espines del dit», «Els plats són per rentar-los», «Els graons són per seure-hi»... No s´hi endevina cap ordre, més enllà de fer referència a objectes, jocs, situacions, activitats quotidianes del món dels infants.

Sendak il·lustra cada una de les definicions amb la frescor, l´enginy i el bon humor que demana l´ocasió. Es tracta d´un seguit d´escenes que bé podrien ser robades d´un pati d´una escola o d´un parc, on els infants juguen feliços, salten i ballen, es petonegen i s´abracen de forma natural i espontània.

Aquesta és la grandesa de la proposta: només cal observar els infants!

Sendak, que reconeixia certa influència en l´obra de William Busch (pare de Max i Moritz), explica la seva voluntat de crear unes figures dinàmiques, pròpies dels dibuixos animats, que facin l´efecte d'un flipbook. I de fet ho aconsegueix: els personatges d´Un clot és per cavar-hi surten de les pàgines i ens encomanen les ganes de tornar a ser feliços i innocents com un infant.