GOLD

? Estats Units, 2017. 121 min. Drama. Direcció: Stephen Gaghan. Guió: Patrick Massett i John Zinman. Intèrprets: Matthew McConaughey (Kenny Wells), Édgar Ramírez (Mike Acosta), Bryce Dallas Howard (Kaylene), Macon Blair (Connie Wright) i Toby Kebbell (Paul Jennings) Pantalles: Bages Centre (Manresa).

El brivall carismàtic ha esdevingut un dels antiherois predilectes de Hollywood. Una figura recurrent en el cinema nord-americà, que en els últims anys hem pogut veure en títols com Atrápame si puedes (Spielberg), La gran estafa americana (Russell) i El lobo de Wall Street (Scorsese). Gold s'inscriu dins d'aquest corrent i s'inspira en un escàndol verídic que involucrà, en els anys noranta, la companyia canadenca Bre-X Mineral Corporation. El protagonista, Henry Wells, és un negociant maldestre que convenç un geòleg, Michael Acosta, perquè participi en una missió insensata: trobar un jaciment d'or a Indonèsia.

El film pretén donar una visió crítica (i sorneguera) del somni americà amb un relat embogit (i irreverent) que entrellaça thriller, humor i cinema d'aventures. El seu director reconeix que ha begut en les fonts d'un clàssic indiscutible ( El tesoro de Sierra Madre), però el resultat final és, creativament, a anys llum de la memorable pel·lícula de John Huston.

Gold és un film massa complaent i poc mordaç que se sosté eminentment per l'aclaparadora caracterització d'un irrecognoscible Matthew McConaughey, que es va engreixar vint quilos per encarnar el seu personatge. Una imposant composició d'un intèrpret que ha ressuscitat en els últims temps (pensem en pel·lícules com Mud i Dallas Buyers Club, amb què va guanyar l'Oscar al millor actor l'any passat) i que regala una nova brillant interpretació. Però el seu director, Stephen Gaghan, està molt lluny de l'enginy i de la virulència que exhibí anteriorment com a guionista ( Traffic) i realitzador ( Syriana). Una altra jove promesa que, dissortadament, sembla que de moment s'ha perdut pel camí.