La veritable màgia d'aquest jove solsoní de 27 anys és darrere hores i hores de feina al seu taller, a la mateixa ciutat. Perquè els increïbles números d'il·lusionisme del Mag Pere són fruit d'un treball meticulós i llarg, que va iniciar quan només tenia 17 anys. Avui, el Mag Pere és el Mag de l'Any després d'haver guanyat el prestigiós premi Memorial Ascanio, que atorga la Societat Espanyola de l'Il·usionisme. El jurat, format pels millors il·lusionistes i prestidigitadors del país, va premiar el seu número «de deu minuts basat en la màgia perversa, que és quan els objectes es rebel·len contra el mag de manera humorística», explica ell mateix. El Mag Pere va aconseguir aquest reconeixement després d'una dècada actuant en escenaris d'arreu de l'estat i de la geografia europea.

Era la primera vegada que es presentava al premi Ascanio?

Doncs no. Era la segona vegada que m'hi presentava, però el primer cop va ser un drama, tot em va sortir malament.

Així, aconseguir-lo què significa per a vostè?

Un honor per la qualitat dels membres del jurat i el prestigi del guardó, però també perquè van premiar la meva proposta transgressora i arriscada. I jugant a Madrid, fora de casa! A més a més, amb el premi Ascanio m'he tret una espina que tenia clavada perquè, en els congressos de l'any 2014, a Càceres, i del 2016, a Granada, vaig aconseguir una quarta posició, un lloc especialment dolorós, i tot això em generava certa frustració.

Quant de temps va assajar el número guanyador?

Dos anys. Aviat està dit, dos anys de treball perquè s'avaluï en deu minuts!

Com definiria el número?

És l'anomenada màgia perversa, i es tracta d'una demostració d'habilitats on els objectes es rebel·len contra el mag; i sempre amb humor.

Perquè utilitza l'humor en els seus xous?

Sobretot per dues coses: d'una banda, l'humor serveix per relaxar l'espectador, i és per això que sempre començo amb molt d'humor i poca màgia i a mesura que avança l'espectacle la màgia guanya pes. I de l'altra, també utilitzo l'humor per a la cobertura de petites trampetes. En les meves actuacions, la màgia i l'humor es fonamenten en el dilema tensió- relaxació.

Quan va decidir que seria il·lusionista i viuria d'aquesta feina?

Sóc un tipus molt obsessiu, quan em capfico en una cosa no paro fins a aconseguir-la; però estic convençut que em podia haver donat per un altre costat. De fet, jo sóc productor d'audiovisuals i publicista per la Universitat de Barcelona (UB), però després d'un any treballant en una multinacional a Barcelona on l'únic que em motivava eren les bones vistes del despatx, vaig decidir retornar a Solsona; va ser un punt d'inflexió a la meva vida.

Però ja coneixia el món de la màgia i les falses aparences.

Sí. Als disset anys em vaig començar a interessar pel món de la màgia, i allò que al principi era una afició ràpidament es va transformar en actuacions en directe. Actualment, fa dos anys que m'hi dedico professionalment, i tinc entre setanta i vuitanta actuacions l'any, tot i que espero que s'incrementin amb l'obtenció del premi Ascanio; encara que gaires xous més no els podria assumir.

No li seria més còmode per treballar si visqués a Barcelona?

Segur que tindria moltes més actuacions, però també li he de dir que les faria pitjor. És frustrant veure com hi ha mediocres fent aquesta feina i es forren.

Com definiria el moment actual de la màgia al nostre país?

Malauradament hi ha certa moda per formats televisius que a vegades confonen l'il·lusionisme amb els efectes especials més propis de Hollywood. Actualment hi ha públic per a la màgia, però es tracta d'un públic que no s'arrisca amb desconeguts; i és per aquest motiu que em presento a concursos, per donar-me a conèixer i fer-me un nom.

Quina és la jornada laboral d'un mag?

De dilluns a dijous treballo al meu local d'assaig, a Solsona. Assajo davant de càmeres o del mirall, llegeixo llibres de màgia (tinc una col·lecció amb més de dos-cents volums relacionats sobre el tema); però també em dedico a pagar factures! Dedico entre 30 i 40 hores setmanals a assajar, un treball molt dur psicològicament perquè sempre estic sol al taller. Per al coco és dur.

Quins projectes té a curt termini?

El mes de setembre iniciaré una gira de conferències adreçada a professionals per tota la Península. He rebut ofertes per fer classes a nens, però crec que puc ser més útil i oferir més als professionals del sector. El gruix de les meves actuacions són xous per a empreses i esdeveniments privats com casaments, festes, etc.

I què és la màgia per a vostè?

L'art de l'engany per crear sorpresa a l'espectador. I allò que la diferencia de la resta de les arts és que en la màgia has de cobrir l'execució de l'efecte; és a dir, tothom sap que un escultor fa la peça amb pedra, fusta o el material que treballi, però l'espectador no pot saber-ho mai en el cas del mag.