El 35è Saló Internacional del Còmic de Barcelona ha obert aquest dijous les seves portes, fins diumenge, en una ambiciosa edició al recinte de Fira Montjuïc, on ocupa 50.000 metres quadrats, un espai un 10% més gran que l'any passat. Els 100 anys del 'TBO', Will Eisner, la presència dels avions i els aviadors al món del còmic, Lucky Luke o Donald Trump són alguns dels protagonistes de les exposicions. Carles Santamaria, director del Saló, ha recalcat que hi ha molts protagonistes en aquesta edició perquè el còmic "plasma gràficament tot el que passa al nostre voltant". En aquest context, el conseller de Cultura, Santi Vila, ha apostat per estimular el còmic en català.

Poc abans de la inauguració del Saló, Santamaria ha recalcat que aquest creix perquè també ho fa la industria i l'interès del mateix públic. "Cada vegada hi ha més lectors i surt més als mitjans i hi ha més presència social i fa que s'animin a venir les empreses i que s'animin els visitants". Un creixement, ha apuntat, que fa que des del Saló puguin "augmentar les partides dedicades a activitats culturals, lúdiques i pedagògiques".

El programa d'exposicions inclou una mostra antològica dedicada a Will Eisner, l'autor que va crear la novel·la gràfica, i de qui al 2017 se celebra el centenari del seu naixement. D'altra banda, el Saló celebrarà els 100 anys de la revista 'TBO', a través d'una gran mostra amb 100 originals que descobrirà al públic les millors sèries i autors de la publicació, amb un apartat dedicat a Josep Maria Blanco, guanyador del Gran Premi del Saló de la passada edició.

Els superherois també són protagonistes amb una mostra dedicada a aquells personatges més extrems. 'Superherois fora de control' es el títol de l'exposició, que comptarà amb 25 personatges que van des de Hulk a Harley Quinn, passant per Masacre (popularitzat com Deadpool per la pel·lícula), Juez Dredd, la Máscara o Lobo. També destaca la mostra dedicada a 'Fanhunter', la sèrie de còmic creada per Cels Piñol nascuda en un fanzine i que també triomfa als jocs de taula; als viatges de Tintín en col·laboració amb l'Associació 1001; la de Javi de Castro, guanyador del premi a l'Autor Revelació de la passada edició, i al fanzine Nimio.

El 35è Saló Internacional del Còmic de Barcelona dedica una exposició de retrats satírics del president dels Estats Units, Donald Trump. La mostra 'Retratant Donald Trump', comisariada per l'humorista gràfic Jaume Capdevila 'Kap', compta amb les creacions de dibuixants de la premsa d'arreu del món. Humoristes, il·lustradors i tota mena d'activistes del llapis, satiritzen Trump de forma despietada. El Saló també dedica una exposició a Lucky Luke, el vaquer solitari que porta més de setanta anys cavalcant per les pàgines dels còmics. 'Li deien Lucky Luke' serà un homenatge a un dels personatges més populars de la historieta. La mostra està concebuda com la recreació d'un poblat de l'Oest.

L'altre reclam del Saló solen ser els autors estrangers convidats, i de moment ja està confirmada la presència de Bruno Gazzotti, Gina Alyse Wynbrandt, Kim Jung Gi, José Muñoz, Juan Padrón i Mauricio Vicent. Alguns dels convidats destacats també són el dibuixant argentí Lucas Varela, així com els autors de superherois i altres gèneres Dave Gibbons, Gene Ha i Jill Thompson.Cartell i avions

El cartell d'aquesta edició és obra del dibuixant Jaime Calderon, que s'ha inspirat en un dels temes que tractarà el Saló: el món de l'aviació dins del còmic. El certamen ha produït una exposició dedicada a la presència dels avions i els aviadors en el còmic, un gènere que compta amb obres mestres com 'Steve Canyon', 'Buck Danny', 'Tanguy y Laverdure', 'Hazañas Bélicas', 'As de Pique' o 'El piloto del Edelweiss'.

Així mateix, el Saló presenta com a reclam el fet que serà el primer esdeveniment públic on es presentarà la nova consola Nintendo Switch, quelcom que ha estat possible per la incorporació de Nintendo com a nou patrocinador oficial del certamen, i es podrà jugar a alguns dels jocs que encara no han sortit a la venta.

Una "oportunitat" per aconseguir nous lectors

Per la seva part, el conseller de Cultura, Santi Vila, ha recalcat que són ja 35 les edicions del Saló "en un escenari postcrisi i en un bon moment del sector del llibre i del còmic". Ha confiat que de nou aquest saló "serà una oportunitat per crear nous lectors".

Vila ha dit que s'ha de procurar estimular el còmic en català. "El Departament de Cultura i l'Institut Ramon Llull hem compromès noves línies de suport per la internacionalització del sector del còmic i treballem amb els editors per afiançar la presència del còmic al llarg de tot l'any", ha assenyalat. Vila també ha fet èmfasi en que hi ha estands de les Illes Balears.