El proper mes de setembre, l´obra de Caravaggio "Sant Jeroni penitent" de l´Abadia de Montserrat, única obra de l´artista que es conserva a Catalunya, viatjarà a Milà per a formar part de l´exposició més gran que se li ha dedicat mai al pintor en aquesta ciutat.

La mostra "DentroCaravaggio", comissariada per la professora RossellaVodret, es podrà veure al Palau Reial de Milà fins al 28 de gener de 2018. Es presenta com una exposició innovadora, ja que oferirà una visió dels 14 anys de producció artística del pintor centrada en la recerca científica efectuada en les seves obres.

El projecte arrenca l´any 2009 en el sí del "ComitatoNazionale per le celebrazioni del IV centenario della morte di Caravaggio", en una campanya de diagnosi i indagació a nivell tècnic sobre les obres de Caravaggio conservades a la ciutat de Roma.

Aquesta recerca inicial sobre el procediment executiu de Caravaggio centrada en les obres que es troben a Roma ha suposat la revisió de les datacions d´algunes d´elles, com a resultat de les comprovacions aconseguides mitjançant l´exhaustiu anàlisi a què s´han sotmès.

Ara, aquesta recerca s´ha obert també a altres obres de Caravaggio conservades a Itàlia i a altres països europeus que també participaran en aquesta intervenció científica, entre elles el Caravaggio de Montserrat. Per aquesta raó, dimarts 18 d´abril aniran a Montserrat tècnics italians per sotmetre l´obra a diagnosi -radiografia, reflectografia, macrofotografía i anàlisi de pigments mitjançant fluorescència de raigs X-.

Les conclusions del projecte "DentroCaravaggio" centraran l´exposició que es prepara a Milà. Prèviament a la inauguració de l´exposició, Rossella Vodret serà a Montserrat al juny per parlar de les darreres investigacions del "Sant Jeroni" dins el cicle de conferències del curs sobre Caravaggio que ha preparat el Museu de Montserrat per als dies 2 i 3 de Juny.