FAST & fURIOUS 8

? EUA, UK, França, Canadà. 2017. 136 minuts. Acció. Direcció: F. Gary Gray. Guió: Chris Morgan. Intèrprets: Vin Diesel (Dominic Toretto), Dwayne Johnson (Hobbs), Jason Statham (Deckard Shaw), Michelle Rodriguez (Letty 'Ortiz' Toretto), Charlize Theron (Cipher). Pantalles: Bages Centre (Manresa), Ceretà (Puigcerdà), Guiu (la Seu), Multicines Abrera

F ast & Furious s'erigeix, indiscutiblement i sense rival, en la franquícia cinematogràfica més icònica del segle XXI. Els productors d' A todo gas, presentada el 2001, no s'haurien pogut imaginar mai, ni en les previsions més optimistes, que eren davant d'un filó impressionant. Setze anys després, ens arriba el film número vuit de la saga i no sembla precisament que sigui l'últim. Un dels protagonistes, l'imcombustible Dom Toretto -encarnat per Vin Diesel, un dels pocs supervivents del primer llargmetratge de la sèrie-, vol ser arrossegat novament a les tenebres per Cipher, una criminal més que perversa. Però l'argument és novament, seguint la consabuda marca de la casa, una simple excusa perquè es pugui desplegar a la pantalla una veritable explosió d'adrenalina i testosterona.

F. Gary Gray -autor de la decent The Italian Job- es llueix en les seqüències d'acció -brillants i aclaparadores- i transforma sense complexos l'epopeia d'asfalt, el fonament de Fast & Furious, en un thriller cosmopolita -la primera producció de Hollywood rodada a Cuba- que juga -amb solvència- en la mateixa categoria que les pel·lícules de James Bond, la franquícia més longeva de la història del cinema. El metratge és excessiu -més de dues hores de pel·lícula- i la tensió narrativa és irremeiablent intermitent, però, no obstant això, la vuitena entrega de la saga no decebrà ni els nombrosos incondicionals de la sèrie i ni els amants de les muntanyes russes cinematogràfiques. I, a més, la dolenta de la funció és, ni més ni menys, la meravellosa Charlize Theron. En aquest film no es pot demanar res més.