L'escriptor Joan-Lluís Lluís, la poeta Mireia Vidal-Conte, el nar-rador Jordi Lara i el novel·lista Gabriel Janer Manila són alguns dels creadors que van ser guardonats ahir amb els premis Crítica Serra d'Or 2017, que distingeixen obres publicades durant l'any anterior i que no s'han presentat a concurs. Durant un acte celebrat a l'Espai Endesa de Barcelona, al qual van assistir, entre d'altres, l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler; i el pare Josep Massot, director de Publicacions de l'Abadia de Mont-serrat; Joan-Lluís Lluís, nascut a Perpinyà (França) el 1963, va recollir el premi de Novel·la per l'obra El Navegant, i la poeta barcelonina Mireia Vidal-Conte va obtenir el de Poesia per Ouse. El premi Crítica Serra d'Or de Narrativa va ser per als contes de Mística Conilla, de Jordi Lara, i el mallorquí Gabriel Janer Manila es va emportar el de Memòries per Ha nevat sobre Yesterday. El premi de Traducció va recaure en Xavier Montoliu Pauli per Per què ens estimem les dones, de Mircea Cartarescu.

En l'apartat d'Investigació (Humanitats), el premi va ser per a Francesc Montero per Manuel Brunet. El periodisme d'idees a l'ull de l'huracà, i en l'apartat d'Investigació (Altres Ciències) el reconegut va ser Josep Pla i Carrera per Matemàtica: Egipte i Mesopotàmia; i Història de la Matemàtica: Grècia I. El de Catalanística va recaure en Tilbert Dídac Stegmann per El plaer de llegir literatura catalana. En la categoria de Teatre, el guardó al text de teatre català va ser per a l'obra Història, de Jan Vilanova Claudín, i el de l'espectacle se'l va endur Claudia de La Conquesta del Pol Sud, dirigida per Carles Fernández Giua. L'aportació teatral considerada més interessant va ser la de Barcelona Playwrights, per la idea i la direcció de De Damasc a Idomeni. En Literatura Infantil es va premiar Els fantasmes no truquen a la porta, amb text d'Eulàlia Canal i la il·lustració de Rocío Bonilla; en el de Literatura Juvenil la premiada en l'apartat de Creació va ser La mèdium, de Silvestre Vilaplana, i en Coneixements, La Mia es fa gran, de Mònica Peitx i il·lustracions de Cristina Losantos.

Els premis Crítica Serra d'Or no tenen dotació econòmica, i el que reben els distingits és una «serreta d'or» de solapa.