Ha arribat l'hora del Museu Comarcal de Manresa. Els polítics n'estan convençuts i, de moment, les obres no els desmenteixen. Ni s'aturen. Amb l'horitzó de Manresa 2022, la reordenació de l'entorn de la plaça de Sant Ignasi ha situat en el punt de mira l'equipament cultural més oblidat de la ciutat en dècades. El juny començaran les obres per construir uns nous accessos que han de «dignificar» l'edifici que fins ara han compartit el museu i l'arxiu (que en el futur haurà de buscar un altre emplaçament) i que amb la reforma serà també l'espai d'acollida dels pelegrins del Camí Ignasià. Es tracta de refer el continent i de reordenar el contingut.

El continent. Ahir es va presentar com quedaria l'accés a l'edifici, que es farà per la nova plaça on hi havia l'antiga església i la Sala Ciutat. La façana principal de l'edifici serà la mitgera que va quedar visible després de l'enderroc del teatre. La idea és preservar les petges de l'estructura de l'antiga església, visibles a la mitgera. Des d'allí s'accedirà també al claustre, pensat com una nova plaça pública on es puguin organitzar activitats culturals com concerts i amb la futura intenció que també s'hi instal·li un bar amb terrassa. En el projecte destaca la construcció d'uns nous volums davant la paret mitgera, que encabiran un espai de recepció i informació del conjunt de l'equipament i uns espais de vestíbul i d'accés al Museu Comarcal. La cara principal d'aquest volum-contenidor serà un finestral a tota alçada que, en el seu recorregut ascendent, permetrà tenir vistes sobre la plaça però, també, de la Seu i de la torre de Santa Caterina.

Aquesta serà la primera fase dels nous accessos i tindrà un pressupost de 629.000 euros. Es va licitar l'abril i s'hi van presentar sis ofertes. L'adjudicació es farà els propers dies i és previst que les obres comencin el juny i s'allarguin fins a final d'any.

El contingut. Posar fi a l'ambigüitat del museu i aspirar, finalment, a ser un museu referencial del barroc al país, amb la complicitat de la Generalitat. És la gran assignatura pendent de l'equipament manresà. La nova etapa dividirà el museu en tres seccions diferenciades: Museu del Barroc del Catalunya, que se situarà en tota la primera planta de l'edifici i que obligarà a traslladar la sala de consulta de l'arxiu a la planta baixa; Descobrir Manresa, a la segona planta i amb la intenció d'ubicar un discurs històric amb el fons arqueològic, ceramístic... i l'Espai Memòries, a la tercera planta. El projecte d'usos, encarregat a una empresa, explicava ahir Anna Crespo, regidora de Cultura, s'està acabant de redefinir i s'hauria de presentar properament.