Data de l'any 1883, però a hores d'ara ja ha deixat enrere un passat marcat pel carbó i pels generadors d'energia elèctrica. L'edifici de l'Anònima, seu de l'anomenada Companyia Anònima Manresana d'Electricitat i més tard d'Endesa, es va convertir ahir en un autèntic pols cultural a la ciutat. L'espai va acollir la cloenda de la primera edició del Festival Artístic del Barri Antic, el FABA, amb una jornada plena d'actuacions musicals, teatre i diverses exposicions. Després de la inversió de 30.000 euros de l'Ajuntament, la nova vida cultural i creativa de l'Anònima, que va començar amb espectacles puntuals de la Mediterrània, vol tenir continuïtat.

I és que l'art pot prendre moltes formes. Només entrar a la nau, una mostra peculiar sorprenia un públic majoritàriament familiar: l'associació de joiers del centre històric, Pedra de toc, barrejava joies amb bombolles de vidre, pedres, branques, branquillons i nius de filferro, que evocaven la naturalesa; collarets i polseres semblaven un element més del paisatge. Repartides al llarg de l'espai, diverses paradetes de fusta del mercat Somiatruites mostraven quadres, il·lustracions i creacions artesanals. I, al fons, l'exposició Murs plàstics, dedicada a l'art del grafit. Una de les fotografies mostrava un dibuix del carrer Magraner amb una noia llegint i un missatge al costat: «més llibres, més lliures».Teatre i música en directe

Pel que fa a les actuacions, al matí la jornada es va obrir amb la sessió de microteatre Kòmplices, a càrrec dels Carlins. A la 1 del migdia, l'actriu i cantautora Pavvla (Paula Jornet) va prendre el relleu amb un concert vermut a la zona exterior.

Malgrat la calor, la jove artista, formada al Regne Unit, va aconseguir captivar el públic amb una veu brillant i plena de personalitat i un estil minimalista i proper que oscil·la entre el pop, el folk i l'electrònica. Amb la seva guitarra elèctrica i, en alguns temes, el teclat com a únics acompanyants, va interpretar les cançons del seu primer àlbum, Creatures (2016), i també algunes versions de clàssics com Can't help falling in love d'Andrea Bocelli, Snap out of it d'Arctic Monkeys i el popular tema Can't take my eyes off you.

Joan Garriga fa ballar

A partir de les 8 del vespre, i amb una afluència de públic cada cop més gran, va ser el torn de Joan Garriga & Galactic Mariatxis, que van posar punt final a la cita. L'ex membre de Dusminguet i La Troba Kung-Fú va fer ballar tothom amb el seu acordió i un estil de fusió on va destacar la rumba. Al final de festa també s'hi van afegir els protagonistes del Saltaterrats, el circuit poètic que una estona abans havia recorregut un Barri Antic cada cop més revitalitzat.