03 de juny de 2017
03.06.2017

INSCRIPCIÓ | 40È ANIVERSARI I PREMIS REGIÓ7

La reflexió sobre l'amor i la identitat del poeta manresà Gerard Cisneros es fa llibre

El jove autor presenta avui el poemari «D'epitalami, res» que edita Meteora en guanyar el Premi Cadaqués a Rosa Leveroni

02.06.2017 | 23:43

L'experiència i la reflexió són territoris pels quals el jove Gerard Cisneros (Manresa, 1989) transita en el primer i guardonat poemari que publica, D'epitalami, res (Meteora), un treball que l'abril del 2016 li va merèixer el prestigiós Premi Cadaqués a Rosa Leveroni i que un any després arriba a les llibreries. El poeta bagenc presenta l'obra aquest migdia al Barlins amb la companyia de Jordi Estrada i Ariadna Torres.

Més de dos anys d'escriptura i una divertida anècdota precedeixen l'edició d'una obra que amplia els horitzons semàntics que proposa el títol: l'epitalami és el poema nupcial, i una part del conjunt de Cisneros circula a l'entorn d'aquesta idea, però després penetra en reflexions sobre la identitat i l'essència. Un pòsit profund per a un poemari que va fer anar de corcoll els organitzadors del premi empordanès.

«Vaig enviar l'obra sense signar-la», recorda Cisneros. El jurat format per Vicenç Altaió, Joaquim Ferrer, Jordi Carulla, Vinyet Pa-nyella i Rosa Ardid va reconèixer el talent del manresà, però no tenien pràcticament cap pista de la identitat de l'autor. «A partir de l'estil i d'alguns referents del text, van buscar diferents poetes fins que un amic meu va pensar en mi i li vaig confirmar que el treball era meu. Van passar uns quants dies...», recorda, entre divertit i encara una mica espantat per l'enrenou.

Gerard Cisneros és un àvid lector de poesia que també ha traduït dos grans noms de la cultura occidental, Allen Ginsberg i Pier Paolo Passolini, en el segell Edicions Poncianes. «Dels poetes actuals admiro Maria Cabrera, per exemple, també un referent per a la meva generació com Enric Casasses, autors com Blai Bonet, Vinyoli, Ferrater...». Temps enrere, el manresà va publicar una plaquette –edició de petit format– amb el poemari Bolets.

L'obra que presenta avui al Barlins «parla d'una història d'amor, de ruptura i desengany, i després va evolucionant. Diu Jordi Estrada que hi ha pensament al voltant de la identitat i allò que la condiciona, també reflexió sobre el fet de si hi ha una essència, i una mica de reflexió sobre la poesia».

Alguns dels poemes van encapçalats per versos d'autors que, d'una manera o d'una altra, han seduït Cisneros. De Francesc Parcerisas, per exemple, en pren una expressió tan rodona com «d'olorosa sina» que, en el camí cap a la forma «dolorosa sina», exhibeix el trànsit implícit en l'univers poètic del llibre.

«Hi ha un joc amb la tradició, un joc que es construeix a vegades a partir d'un concepte i en, d'altres, des de l'experiència concreta», apunta Cisneros. Tot i que «la situació personal sempre t'ajuda a tenir un estat d'ànim a l'hora d'escriure, aquest poemari no és autobiogràfic». Per a Cisneros, «la gràcia no és descriure l'experiència de l'autor, sinó allò que la fa passar d'allò concret a allò que és universal. No es tracta del què, sinó del com».

Gerard Cisneros, llicenciat en Filosofia per la UB, reconeix que «escric llegint» i això li proporciona un pòsit de lectures i referències que es plasmen en la poesia que va emergint del seu interior. «Sóc d'escriptura lenta, en absolut prolífic, i no m'amoïna tornar a publicar», afegeix. En l'adolescència va descobrir expressions artístiques culturals contingudes en la música, l'art i la literatura, de Joy Division a Ferrater, i un dia es va preguntar si «jo podria fer alguna cosa així». Un poemari i un premi li comencen a donar la raó.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.